
Sałatka na grilla? Mam 8 prostych przepisów!
Moim zdaniem sałatka na grilla to element obowiązkowy grillowania – oprócz mięs, szaszłyków, ryb, burgerów, serów, potrzebuję kolorowych sałatek! Dlatego uwielbiam wymyślać kolejne sałatki na grilla, które pasują do pozostałych elementów stołu i nie wymagają czasu ani zbyt skomplikowanych składników.
Właśnie z tą myślą przygotowałam 8 różnych przepisów na sałatki do grilla. Są bardzo różne, inspirowane różnymi kuchniami, ale łączy je to, że są łatwe i przepyszne. Sałatka z grillowaną kukurydzą inspirowana jest kuchnią meksykańską, podobnie jak salsa truskawkowa, choć ona dostała polski akcent w postaci słodkich truskawek. Tabbouleh to sałatka blischowschodnia, jednak ja zrobiłam wersję inspirowaną oryginałem z udziałem surowego kalafiora. Azjatyckie ogórki to jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie ma chyba takiej ilości tych pikantnych ogórków, której nie przejem – możesz skorzystać z przepisu dla początkujących albo dla zaawansowanych – różnią się tylko dostępnością składników.
Grillowane warzywa z serem pleśniowym i grillowana sałata rzymska z truskawkowym dressingiem to opcje dla tych, którzy chcą do sałatki wrzucić grillowane warzywa.
I niepozorny polski klasyk, który po prostu cieszy kubki smakowe – malinowe pomidory z ogórkiem kiszonym, natką pietruszki i cebulą. Pychota!
Poniżej znajdziesz linki do wpisów ze wszystkimi przepisami, a każdym z wpisów – również przepisy w wersji do pobrania. 4 przepisy są wegańskie, 3 wegetariańskie.
Sałatka na grilla – 8 różnych pomysłów
Sałatka meksykańska – przejdź do przepisu
Sałatka z surowym kalafiorem – polskie tabbouleh – przejdź do przepisu
Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego – przejdź do przepisu
Salsa truskawkowa – przejdź do przepisu
Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym – przejdź do przepisu
Grillowana sałata lodowa z truskawkowym dressingiem – przejdź do przepisu
Azjatyckie ogórki – wersja dla początkujących i zaawansowanych – przejdź do przepisu



6 komentarzy
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: