Ogórki po azjatycku – dla początkujących i zaawansowanych
Ogórki po azjatycku to jeden z moich ukochanych przepisów kuchni tamtych stron świata. Prawie każdy przepis, który oglądałam, trochę się różnił, więc myślę, że proces powstawania kolejnych receptur jest podobny do swojskiej sałatki jarzynowej. Każdy ma swój najlepszy 😀
Główna cecha ogórków po azjatycku to ich ostrość. I dobre zbilansowanie smaków, bo tutaj słodki łączy się ze słonym, mnóstwem umami i kwasu oraz goryczy. Ogórki są idealne jako baza, bo mają dużo wody, nie mają intensywnego smaku, ale bardzo dobrze orzeźwiają.
Dlaczego ogórki po azjatycku w 2 wersjach? Opcja dla początkujących zakłada wykorzystanie składników, które znajdziesz w pobliskim markecie, Lidl albo Biedronka będą wystarczające. Do przygotowania wersji zaawansowanej potrzebujesz kilku bardziej egzotycznych składników, które bez problemu zamówisz przez Internet. A jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to prawdopodobnie już te składniki masz! Za to sam sposób przygotowania w obu przypadkach jest taki sam i jest po prostu szybki i bardzo prosty.
Na końcu wpisu znajdziesz oba przepisy w wersji do pobrania i druku
Ogórki po azjatycku – wersja dla początkujących
Składniki 4-6 porcji
- 12 ogórków gruntowych
- 1 papryczka chili
- ok. 5 cm imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
Pokrój ogórki wzdłuż w ćwiartki. Łyżeczką wybierz część gniazd nasiennych. Lekko zgnieć ogórki trzonkiem noża (uderzaj lekko jak tłuczkiem). Pokrój ogórki w grube plastry.
Posiekaj chili i imbir – utrzyj je w moździerzu z sokiem z cytryny. Umieść w misce ogórki, dodaj zawartość moździerza (możesz zblendować albo posiekać te składniki). Dodaj pozostałe składniki: sos sojowy, oliwę i syrop z agawy. Wymieszaj, odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj na zimno.
Azjatyckie ogórki – wersja dla zaawansowanych
Składniki 4-6 porcji
- 12 ogórków gruntowych
- 1 ząbek czosnku
- 5 cm imbiru
- 6-7 dymek ze szczypiorkiem
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki gochugaru (można ew. zastąpić ostrą papryką)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Pokrój ogórki wzdłuż w ćwiartki. Łyżeczką wybierz część gniazd nasiennych. Lekko zgnieć ogórki trzonkiem noża (uderzaj lekko jak tłuczkiem). Pokrój ogórki w grube plastry.
Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Wymieszaj je z gochugaru, olejem sezamowym, sosem sojowym, ostrygowym i rybnym. Posiekaj szczypiorek, dodaj do ogórków. Wymieszaj je z gęstym sosem, podawaj od razu albo schłodź przed podaniem (nie udało mi się jeszcze tak wyczekać…)
Szukasz więcej prostych przepisów? Wypróbuj moje e-booki kulinarne:
Kliknij poniższe grafiki, aby pobrać wybrany przepis w wersji do druku