wegańska zupa meksykańska

Wegańska zupa meksykańska

Zupa meksykańska to przeważnie wariacja na temat chili con carne. Gorąca, pikantna, z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw, pomidorów i fasoli. Bardzo sycąca i pozostawiająca rozgrzany brzuch i serduszko (tak nazywam przepisy comfort food. Wegańska zupa meksykańska idealnie zastępuje wersję mięsną i w żadnym stopniu nie ustępuje jej smakiem.

Powody rezygnacji z mięsa bądź jego ograniczania są różne – zdrowotne, ekologiczne, etyczne. Nie da się ukryć, że w 2021 roku szukamy roślinnych alternatyw dla mięsa. Nigdy nie byłam i nie będę w temacie radykalna. Uważam, że dużo lepiej dla ludzi, zwierząt i planety jest wtedy, kiedy większość z nas zje mięso rzadziej niż kiedy garstka osób zdecyduje się na zupełną eliminację mięsa ze swojej diety.

W przypadku tej zupy użyłam wszystkich możliwych smaków, aby nadać jej głębi. Nie jest to jednak zupa przygotowana z miliona egzotycznych składników, których na próżno szukać w pobliskim markecie.

Co wyróżnia wegańską zupę meksykańską?

  • dodatek cynamonu i gorzkiej czekolady – masz moje słowo, że oba te składniki znakomicie pasują do dań wytrawnych
  • połączenie smaku słodkiego, słonego, umami, kwaśnego i gorzkiego – im więcej dobrze połączonych smaków w daniu, tym lepszy końcowy efekt
  • jej rozgrzewający, pikantny charakter

Zupa meksykańska – informacje dodatkowe

  • możesz zamrozić zupę w porcjach – przełóż ją do plastikowych pojemników albo worków strunowych z Ikei (pamiętaj, aby dobrze je zamknąć), opisz i przechowuj w zamrażarce do 6 miesięcy
  • rozmrażaj zupę bezpośrednio w garnku, na małym palniku, z dodatkiem kilku łyżek wody albo w mikrofalówce (tu również dodaj odrobinę wody do rozmrażania, bo mikrofalówka “wyciąga” wodę i wysusza potrawy)
  • podaję proporcje przypraw, jednak pamiętaj, że każdy ma inne preferencje np. dotyczące poziomu ostrości dania – dlatego PRÓBUJ w trakcie i jeśli po kilkunastu minutach, kiedy smaki już się przegryzły, zupa jest zbyt mało ostra, dodaj więcej przypraw
  • jeśli chodzi o podawanie zupy dzieciom – ze względu na cukier (czekolada) i sól podałabym dziecku powyżej 1. roku życia

Zamienniki składników

Tak, zupa jest wegańska. Jako że używam do niej roślinnego mięsa mielonego, to zagorzali mięsożercy spokojnie stworzą ją w wersji mięsnej.

  • roślinne mięso mielone – mięso mielone wołowe, wieprzowe lub z indyka
  • ciecierzyca – tradycyjnie można użyć białej lub czarne fasoli
  • harissa – to bliskowschodnia pasta lub sypka przyprawa na bazie ostrej papryki, zastąpisz ją srirachą, pieprzem cayenne lub ostrą papryką
  • kolendra – dla tych, którym organizm mówi, że kolendra smakuje jak mydło – można zupę posypać natką pietruszki
  • nachosy możesz zamienić na domowe – przygotowane z placków tortilli, podaję przepis na domowe nachosy w e-booku Ugryź kuchnię
  • możesz użyć passaty pomidorowej lub przeciru zamiast pomidorów, jednak krojone pomidory dodają dodatkowego elementu tekstury tego dania i moim zdaniem lepiej pasują do ostatecznego efektu
wegańska zupa meksykańska

Wegańska zupa meksykańska

8-10 porcji (to jest spora porcja zupy, możesz użyć mniej mięsa i pomidorów, aby zmniejszyć objętość)

  • 2 opakowania roślinnego mięsa mielonego (ok. 500-550 g) – mięso jest dostępne w dyskontach; UWAGA – ze względu na chęć popularyzowania tego typu produktu, jest on często umieszczony w lodówkach obok zwykłego mięsa mielonego, a nie na półkach z produktami wege)
  • 1 słoik ciecierzycy (400 g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki harissy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (minimum 80%)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża kolendra
  • Nachosy

Sposób przygotowania

Przygotuj wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania. Odcedź warzywa z puszek, otwórz pomidory, obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, pokrój paprykę w kostkę.

Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy w garnku o grubym dnie.

Wrzuć cebulę, lekko zrumień, wymieszaj, dodaj czosnek.

Po minucie dodaj cynamon, sól, świeżo mielony pieprz i harissę. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy okleiły cebulę oraz czosnek i zaczęły podgrzewać się w garnku, uwalniając aromat – możesz zmniejszyć gaz, aby ich nie przypalić.

Wrzuć mięso, rozdrabniaj je drewnianą łyżką, aby powstały niewielkie kawałki i smaż, aż się zrumieni (roślinne mięso przy smażeniu również lekko się złoci/brązowieje).

Wrzuć paprykę, pomidory z puszek, dopraw całość czekoladą i w razie potrzeby – solą. Wlej objętość 3 puszek po pomidorach wody. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika.

Gotuj ok. 15 minut, dodaj kukurydzę i ciecierzycę. gotuj jeszcze 10 minut.

Posiekaj kolendrę, pokrusz nachosy na mniejsze kawałki. Podawaj zupę gorącą, posyp wierzch nachosami oraz kolendrą.

Szukasz więcej sprawdzonych przepisów i prostych rozwiązań na to, jak usprawnić gotowanie oraz pozbyć się frustracji z kuchni? Wypróbuj moje e-booki kulinarne, które sprzedały się już w ilości prawie 500 sztuk. Tylko do końca stycznia 2021 są w niższej cenie!

A to zdjęcia zupy meksykańskiej przygotowanej przez moich czytelników:

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*