Wegańska zupa meksykańska
Zupa meksykańska to przeważnie wariacja na temat chili con carne. Gorąca, pikantna, z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw, pomidorów i fasoli. Bardzo sycąca i pozostawiająca rozgrzany brzuch i serduszko (tak nazywam przepisy comfort food. Wegańska zupa meksykańska idealnie zastępuje wersję mięsną i w żadnym stopniu nie ustępuje jej smakiem.
Powody rezygnacji z mięsa bądź jego ograniczania są różne – zdrowotne, ekologiczne, etyczne. Nie da się ukryć, że w 2021 roku szukamy roślinnych alternatyw dla mięsa. Nigdy nie byłam i nie będę w temacie radykalna. Uważam, że dużo lepiej dla ludzi, zwierząt i planety jest wtedy, kiedy większość z nas zje mięso rzadziej niż kiedy garstka osób zdecyduje się na zupełną eliminację mięsa ze swojej diety.
W przypadku tej zupy użyłam wszystkich możliwych smaków, aby nadać jej głębi. Nie jest to jednak zupa przygotowana z miliona egzotycznych składników, których na próżno szukać w pobliskim markecie.
Co wyróżnia wegańską zupę meksykańską?
- dodatek cynamonu i gorzkiej czekolady – masz moje słowo, że oba te składniki znakomicie pasują do dań wytrawnych
- połączenie smaku słodkiego, słonego, umami, kwaśnego i gorzkiego – im więcej dobrze połączonych smaków w daniu, tym lepszy końcowy efekt
- jej rozgrzewający, pikantny charakter
Zupa meksykańska – informacje dodatkowe
- możesz zamrozić zupę w porcjach – przełóż ją do plastikowych pojemników albo worków strunowych z Ikei (pamiętaj, aby dobrze je zamknąć), opisz i przechowuj w zamrażarce do 6 miesięcy
- rozmrażaj zupę bezpośrednio w garnku, na małym palniku, z dodatkiem kilku łyżek wody albo w mikrofalówce (tu również dodaj odrobinę wody do rozmrażania, bo mikrofalówka “wyciąga” wodę i wysusza potrawy)
- podaję proporcje przypraw, jednak pamiętaj, że każdy ma inne preferencje np. dotyczące poziomu ostrości dania – dlatego PRÓBUJ w trakcie i jeśli po kilkunastu minutach, kiedy smaki już się przegryzły, zupa jest zbyt mało ostra, dodaj więcej przypraw
- jeśli chodzi o podawanie zupy dzieciom – ze względu na cukier (czekolada) i sól podałabym dziecku powyżej 1. roku życia
Zamienniki składników
Tak, zupa jest wegańska. Jako że używam do niej roślinnego mięsa mielonego, to zagorzali mięsożercy spokojnie stworzą ją w wersji mięsnej.
- roślinne mięso mielone – mięso mielone wołowe, wieprzowe lub z indyka
- ciecierzyca – tradycyjnie można użyć białej lub czarne fasoli
- harissa – to bliskowschodnia pasta lub sypka przyprawa na bazie ostrej papryki, zastąpisz ją srirachą, pieprzem cayenne lub ostrą papryką
- kolendra – dla tych, którym organizm mówi, że kolendra smakuje jak mydło – można zupę posypać natką pietruszki
- nachosy możesz zamienić na domowe – przygotowane z placków tortilli, podaję przepis na domowe nachosy w e-booku Ugryź kuchnię
- możesz użyć passaty pomidorowej lub przeciru zamiast pomidorów, jednak krojone pomidory dodają dodatkowego elementu tekstury tego dania i moim zdaniem lepiej pasują do ostatecznego efektu
Wegańska zupa meksykańska
8-10 porcji (to jest spora porcja zupy, możesz użyć mniej mięsa i pomidorów, aby zmniejszyć objętość)
- 2 opakowania roślinnego mięsa mielonego (ok. 500-550 g) – mięso jest dostępne w dyskontach; UWAGA – ze względu na chęć popularyzowania tego typu produktu, jest on często umieszczony w lodówkach obok zwykłego mięsa mielonego, a nie na półkach z produktami wege)
- 1 słoik ciecierzycy (400 g)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnki
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki harissy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady (minimum 80%)
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Świeża kolendra
- Nachosy
Sposób przygotowania
Przygotuj wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania. Odcedź warzywa z puszek, otwórz pomidory, obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, pokrój paprykę w kostkę.
Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy w garnku o grubym dnie.
Wrzuć cebulę, lekko zrumień, wymieszaj, dodaj czosnek.
Po minucie dodaj cynamon, sól, świeżo mielony pieprz i harissę. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy okleiły cebulę oraz czosnek i zaczęły podgrzewać się w garnku, uwalniając aromat – możesz zmniejszyć gaz, aby ich nie przypalić.
Wrzuć mięso, rozdrabniaj je drewnianą łyżką, aby powstały niewielkie kawałki i smaż, aż się zrumieni (roślinne mięso przy smażeniu również lekko się złoci/brązowieje).
Wrzuć paprykę, pomidory z puszek, dopraw całość czekoladą i w razie potrzeby – solą. Wlej objętość 3 puszek po pomidorach wody. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika.
Gotuj ok. 15 minut, dodaj kukurydzę i ciecierzycę. gotuj jeszcze 10 minut.
Posiekaj kolendrę, pokrusz nachosy na mniejsze kawałki. Podawaj zupę gorącą, posyp wierzch nachosami oraz kolendrą.
Szukasz więcej sprawdzonych przepisów i prostych rozwiązań na to, jak usprawnić gotowanie oraz pozbyć się frustracji z kuchni? Wypróbuj moje e-booki kulinarne, które sprzedały się już w ilości prawie 500 sztuk. Tylko do końca stycznia 2021 są w niższej cenie!
-
Zestaw antyinflacyjny: Tani e-book (50 przepisów) i webinar o tanim gotowaniuProdukt w promocji95,00zł
A to zdjęcia zupy meksykańskiej przygotowanej przez moich czytelników: