marynaty to tofu przepis

Marynaty do tofu – cztery szybkie przepisy

Wiesz, że tofu nie musi smakować kartonem? Wiele osób zniechęca się do tofu właśnie przez jego brak smaku. Tymczasem to jego zaleta – tofu dobrze „łapie” inne smaki! I dziś mam dla Ciebie przepisy na cztery marynaty do tofu. Są przepyszne! Po zamarynowaniu możesz dodać tofu do sałatki, położyć na kanapkę albo usmażyć z warzywami lub zapiec. Te marynaty z powodzeniem wykorzystasz też do marynowania innych składników. Ale najpierw odrobina teorii.

Tofu – co to jest?

Tofu to wegański produkt z soi, którego proces produkcji podobny jest do wytwarzania twarogu. Białko soi jest odciskane i w ten sposób sojowa serwatka oddziela się od części stałej i w procesie koagulacji powstaje tofu. Zwykle jest sprzedawane w zwartych kostkach, może być naturalne, wędzone albo z dodatkiem przypraw. Można je pokroić w kostkę, plastry albo pokruszyć. Tofu można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej, ale według mnie najlepiej smakuje po usmażeniu, pieczeniu albo duszeniu.

Marynaty do tofu – podstawowe informacje

Główna zasada jak przy każdym komponowaniu smaków – warto zadbać o smak słony, umami, kwaśny, odrobinę słodyczy i olej, żeby lepiej przenieść smaki.

Już 30 minut wystarczy do lekkiego nadania smaku, jeśli jednak masz możliwość trzymać tofu w marynacie dłużej, zrób to, lepiej wchłonie przyprawy – jednak nie dłużej niż 24 godziny.

Tofu w marynacie najlepiej jest przechowywać w strunowym woreczku, ewentualnie w miseczce pod przykryciem.

marynaty to tofu przepis

Sweet chili

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego (albo miodu, syropu z agawy)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty chili/srirachy albo ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Limonka/kolendra

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2-3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Azjatycka

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego z czosnkiem
  • 1 łyżka octu ryżowego (ew. cytryny)
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Z masła orzechowego

  • 2 łyżki masła orzechowego (a jeszcze lepiej migdałowego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Marynaty do tofu – sposób przygotowania

W przypadku każdej z marynat połącz wszystkie składniki (posiekaj zioła) i intensywnie wymieszaj. Następnie równomiernie obtocz w nich plastry tofu i zostaw do zamarynowania. Wszystkie marynaty nadają się potem do smażenia/pieczenia.

To od której marynaty zaczynasz? 

Więcej prostych przepisów znajdziesz w moich ebookach!

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: Smażone tofu - chrupiące w pysznym klejącym sosie - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*