Marynaty do tofu – cztery szybkie przepisy
Wiesz, że tofu nie musi smakować kartonem? Wiele osób zniechęca się do tofu właśnie przez jego brak smaku. Tymczasem to jego zaleta – tofu dobrze „łapie” inne smaki! I dziś mam dla Ciebie przepisy na cztery marynaty do tofu. Są przepyszne! Po zamarynowaniu możesz dodać tofu do sałatki, położyć na kanapkę albo usmażyć z warzywami lub zapiec. Te marynaty z powodzeniem wykorzystasz też do marynowania innych składników. Ale najpierw odrobina teorii.
Tofu – co to jest?
Tofu to wegański produkt z soi, którego proces produkcji podobny jest do wytwarzania twarogu. Białko soi jest odciskane i w ten sposób sojowa serwatka oddziela się od części stałej i w procesie koagulacji powstaje tofu. Zwykle jest sprzedawane w zwartych kostkach, może być naturalne, wędzone albo z dodatkiem przypraw. Można je pokroić w kostkę, plastry albo pokruszyć. Tofu można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej, ale według mnie najlepiej smakuje po usmażeniu, pieczeniu albo duszeniu.
Marynaty do tofu – podstawowe informacje
Główna zasada jak przy każdym komponowaniu smaków – warto zadbać o smak słony, umami, kwaśny, odrobinę słodyczy i olej, żeby lepiej przenieść smaki.
Już 30 minut wystarczy do lekkiego nadania smaku, jeśli jednak masz możliwość trzymać tofu w marynacie dłużej, zrób to, lepiej wchłonie przyprawy – jednak nie dłużej niż 24 godziny.
Tofu w marynacie najlepiej jest przechowywać w strunowym woreczku, ewentualnie w miseczce pod przykryciem.
Na końcu wpisu znajdziesz przepisy w wersji do pobrania i druku
Sweet chili
- 1 kostka naturalnego tofu
- 2 łyżeczki syropu daktylowego (albo miodu, syropu z agawy)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty chili/srirachy albo ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
Limonka/kolendra
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1/2 pęczka kolendry
- 2-3 łyżki oleju
- sok z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól
Azjatycka
- 1 kostka naturalnego tofu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego z czosnkiem
- 1 łyżka octu ryżowego (ew. cytryny)
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Z masła orzechowego
- 2 łyżki masła orzechowego (a jeszcze lepiej migdałowego)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki syropu daktylowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Marynaty do tofu – sposób przygotowania
W przypadku każdej z marynat połącz wszystkie składniki (posiekaj zioła) i intensywnie wymieszaj. Następnie równomiernie obtocz w nich plastry tofu i zostaw do zamarynowania. Wszystkie marynaty nadają się potem do smażenia/pieczenia.
To od której marynaty zaczynasz?
Szukasz więcej pomysłów na proste gotowanie? Skorzystaj z promocji z okazji premiery nowych e-booków – 2 za 45 zł!
Zapisz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, że pobrać plik w wersji do druku (PDF).
2 komentarze
Pingback:
Pingback: