Obiady za 4 zł!
Dobre, zdrowe i różnorodne gotowanie nie musi być drogie – tak, to prawda. Ale – nie jest wcale zawsze tak proste, jak mogłoby się wydawać. Żeby stworzyć obiady za 4 zł, musiałam się jednak nieźle nagimnastykować. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, żeby stworzyć listę zakupów, po drugie, żeby zmodyfikować dania, aby nie jeść każdego dnia tego samego. Poza tym dorzuciłam sobie wyzwanie w postaci ograniczenia gotowania do 3 razy w tygodniu. Tak powstały obiady za 4 złote, a konkretnie:
- 3 przepisy (z modyfikacjami) na dania główne
- 5 obiadów
- wersja 20 porcji czyli 5 obiadów dla 4-osobowej rodziny oraz 10 porcji czyli 5 obiadów dla rodziny 2-osobowej
- moje zakupy “zamknęły się” w kwocie 80 zł dla 4 osób. ALE – jest 2022 rok i inflacja bije kolejne rekordy, paragon pochodzi z początku grudnia i tak, te ceny mogą już być wyższe
To jednak wciąż oznacza ok. 5 zł za 1 porcję obiadu. Jedzenia, które jest pyszne, proste w przygotowaniu, zdrowe i z wykorzystaniem dobrych składników. Na końcu wpisu znajdziesz wszystkie potrzebne materiały w formie bezpłatnych PDF do pobrania na telefon bądź komputer oraz do druku.
Przydatne wskazówki na początek
- zacznij od przeczytania całego tego wpisu, znajdziesz tu sporo wyjaśnień
- listy zakupów oraz przepisy ułożone są w wersji dla 4 osób oraz dla 2 osób, podpowiadam również, jak nie marnować ewentualnych nadwyżek, co można mrozić i jak wykorzystać
- na samym końcu wpisu znajdują się przepisy oraz listy zakupów do pobrania do druku – są czarno-białe, możesz zabrać ze sobą listę do sklepu, a przepisy powiesić np. na lodówce
- kiedy robiłam zakupy, to w przypadku 5 obiadów dla 4 osób koszt ogólny wyniósł 80 zł; jednak przy obecnej inflacji i wzroście cen nie gwarantuję, że jest to koszt ostateczny, niestety na to nie mam wpływu
- Wszystkie składniki kupiłam w Lidlu – są tam dostępne w stałej ofercie sprzedaży
- Zakładam, że przed zakupami masz w domu wyłącznie sól, pieprz oraz olej/oliwę
Co to za przepisy i o co w nich chodzi?
- jadłospis jest roślinny, byłby w 100% wegański, gdyby nie 1 składnik, czyli mozzarella
- podpowiadam zamienniki mięsne
- każdy przepis ma swoje źródło białka, żeby posiłki były maksymalnie sycące
- gotujemy 3 razy w tygodniu, 2 obiady są na 2 dni, 1 na 1
- poza solą i pieprzem dołączyłam do zestawu 3 gotowe mieszanki przypraw, również dostępne w Lidlu, aby nie było konieczności szukania i kupowania wielu przypraw, których nie znasz, ale też po to, aby wyciągnąć z przepisów maksimum smaku
- używam produktów suchych, z puszki oraz mrożonych warzyw. Dlaczego? Bo dążę do maksymalnie smacznego efektu za minimalną cenę i taki był główny cel tego wpisu; pokazanie, że codzienne gotowanie nie musi być drogie, a jeśli jest tanie, to nie musi odbywać się kosztem jakości.
- wszystkie te dania zjadł również niespełna 4-latek; moim zdaniem i według wiedzy, którą posiadam – będą one odpowiednie od początku rozszerzania diety (wtedy bez soli), a po roku już w niezmienionej wersji
- lista zakupów obejmuje wszystkie potrzebne do gotowania produkty – poza solą, pieprzem i oliwą
- do gotowania potrzebujesz garnka lub 2, patelni, piekarnika, noża, deski do krojenia, drewnianej łyżki
Plan gotowania
Co gotujemy?
- Zupę z ziemniaków i soczewicy
- Makaron z warzywami, tofu i mozzarellą
- Wrapy z tortilli z pieczoną ciecierzycą i kalafiorem
Niezależnie od tego, czy korzystasz z planu gotowania dla 2 czy 4 osób, plan zakłada gotowanie 1. 3. i 4. dnia.
Dzień 1
Gotowanie zupy z ziemniaków i soczewicy – podanie jej z jogurtem kokosowym oraz szczypiorkiem
Dzień 2
Zupa ziemniaczano-soczewica – podana z nachosami z tortilli (opcjonalnie: smażenie nachosów)
Dzień 3
Pieczenie warzyw i wrapy z warzywami z piekarnika
Dzień 4
Gotowanie makaronu z sosem z warzyw, tofu i mozzarellą
Dzień 5
Makaron z dnia 4 – opcjonalnie: zapiekanie w piekarniku
Obiady za 4 zł – lista zakupów dla 4 osób
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- Jogurt kokosowy 400 g
- 1 opakowanie hummusu
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 500 g pieczarek (1 opakowanie)
- 2 opakowania gotowych tortilli
- 1 op. mrożonego kalafiora (450 g)
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2 kostki tofu
- 1 op. tartej mozzarelli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 przyprawa curry
- 1 przyprawa do mięsa
- 1 przyprawa do ziemniaków
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 paczka makaronu tricolore (500 g)
- 1 op. suchej czerwonej soczewicy
Obiady za 4 zł – lista zakupów dla 2 osób
- 1 średnia cebula
- 1 główka czosnku
- Jogurt kokosowy bez cukru180 g
- 1 op hummusu
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 500 g pieczarek (1 opakowanie)
- 1 opakowanie gotowych tortilli
- 1 op. mrożonego kalafiora (450 g)
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 1 kostka tofu
- 1 op. tartej mozzarelli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 przyprawa curry
- 1 przyprawa do mięsa
- 1 przyprawa do ziemniaków
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 paczka makaronu tricolore (500 g)
- 1 op. suchej czerwonej soczewicy
Poniżej znajdziesz zdjęcia niektórych produktów, żeby łatwiej było Ci je znaleźć w czasie zakupów
Zamienniki produktów
Szpinak – jarmuż
Tortilla – lawasz, pita, gotowe spody do pizzy
Jogurt kokosowy – jogurt grecki bądź gęsty jogurt naturalny
Sucha soczewica – soczewica z puszki
Tofu – pierś z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa
Mozzarella – parmezan
Co zrobić z ew. nadmiarem?
Jeśli zostaną Ci suche produkty, jak makaron czy soczewica, to możesz wykorzystać je w ciągu kilku następnych miesięcy do innych dań – tylko dobrze je zamknij albo przesyp do zamykanego pojemnika.
W wersji jadłospisu dla 2 osób mrożone warzywa rozmrażaj partiami i pozostałe części zostaw jako zapasy. Resztki jogurtu kokosowego możesz wykorzystać do owsianki. Nadwyżka pieczonej ciecierzycy i warzyw to świetna przekąska albo baza do sałatki do pracy.
Zupę, pieczone warzywa oraz gotowy sos do makaronu możesz bez problemu zamrozić i zrobić z nich zapasy na kolejne tygodnie.
Przepisy są opisane dla 4 osób, a w plikach na samym dole znajdziesz je rozbite na osobne wersje do pobrania i druku – dla 4 albo dla 2 osób.
Przepisy: Zupa z ziemniaków i soczewicy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka (ok. 200 g) suchej czerwonej soczewicy
- 5-6 ząbków czosnku
- 300 g pieczarek
- przyprawa curry
- pęczek szczypiorku
- 200 g jogurtu kokosowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Rozgrzej w garnku 3-4 łyżki oleju. Obierz i pokrój ząbki czosnku w ćwiartki. Umyj ziemniaki i pokrój w dużą kostkę albo w ósemki. Wrzuć do garnka czosnek , po minucie dodaj przyprawę curry, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj, zmniejsz moc palnika. Po chwili, kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wsyp suchą soczewicę. Wymieszaj całość, podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj ziemniaki, podsmaż jeszcze moment i wlej ok. 1,5 litra wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta, możesz dolać więcej wody.
W tym czasie umyj pieczarki i pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i NIE mieszaj przez kilka minut, dzięki temu ładnie się podsmażą i nie “puszczą” od razu wody. Dodaj je na koniec gotowania do zupy. Sprawdź, czy nie trzeba mocniej doprawić gotowej zupy.
Przelej ją do misek i udekoruj kleksami jogurtu oraz szczypiorkiem.
Na drugi dzień podaj tę samą zupę, ale z innym dodatkiem – nachosami z patelni.
Potrzebujesz:
- 4 placków tortilli
- przyprawy curry
- soli
- oleju do smażenia
Pokrój placki w trójkąty i przełóż do miski. Skrop oliwą, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj. Smaż na patelni (2 partie, żeby wszystkie nachosy mogły się podsmażyć), aż będą lekko brązowe. Udekoruj nimi miski z zupą.
Wrapy z ciecierzycą i pieczonymi warzywami
W moich proporcjach liczę 2 wrapy na 1 osobę. 1 opakowanie tortilli zawiera ich zwykle 6, 4 sztuki zużywasz na nachosy, a 8 kolejnych – na poniższy obiad.
Możesz zastąpić hummus serkiem kremowym, a ciecierzycę (źródło białka) serem halloumi.
Składniki:
- 8 wrapów tortilli
- 1 opakowanie hummusu
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 1 słoik ciecierzycy
- 200 g jogurtu kokosowego
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- pieprz
- olej
Zacznij od przygotowania pieczonych warzyw. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Rozłóż papier do pieczenia na blaszce. Wyciągnij z zamrażarki kalafiora, nie rozmrażaj go, od razu połóż na blaszce. Pokrój pieczarki i cebulę w duże kawałki, wymieszaj z kalafiorem. Skrop warzywa olejem i posmaruj przyprawami – mieszanką przypraw do ziemniaków, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika.
Odcedź ciecierzycę. Przygotuj sos jogurtowy – jogurt kokosowy wymieszaj z siekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Po 15 minutach zapiekania do warzyw dodaj ciecierzycę, wymieszaj i piecz jeszcze ok. 10 minut.
Wrapy podgrzej na suchej patelni (po kilkadziesiąt sekund każdy) albo w opiekaczu. Smaruj każdego wrapa hummusem, układaj na nim pieczone warzywa, na koniec polej sosem jogurtowym, zawijaj i podawaj.
Makaron z tofu i warzywami w sosie pomidorowym
Możesz podać makaron w takiej samej formie przez dwa dni albo zmodyfikować go w drugim dniu i przerobić na zapiekankę. Wystarczy, że makaron przełożysz warstwami sosu, możesz dolać odrobinę wody, aby całość nie wyschła podczas zapiekania, a wierzch posypiesz mozzarellą. To dobry sposób dla osób, które nie lubią jeść tego samego – nie trzeba wymyślać nowego dania, a forma podania jest inna.
W tym przepisie bez problemu wymienisz tofu na kurczaka lub indyka pokrojonego w kostkę.
Składniki
- 2 kostki tofu
- makaron tricolore
- 1 duża cukinia
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 op. mrożonego szpinaku
- przyprawa do mięsa (Henryk Kania)
- 2 ząbki czosnku
- tarta mozzarella
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zacznij od przygotowania składników – pokrój w kostkę cukinię oraz tofu, posiekaj czosnek, wyciągnij szpinak z zamrażarki.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć tofu i podsmażaj ok. 8 minut, żeby zrobiło się złociste. Dodaj cukinię, podsmaż, aż lekko zmięknie i wrzuć czosnek oraz wlej pomidory z puszek. Zmniejsz moc palnika.
Zagotuj wodę na makaron, posól i wrzuć makaron do gotowania. Mieszaj sos, dopraw go solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Po ok. 10 minutach dodaj mrożony szpinak, podgrzej całość, w razie potrzeby dolej wody, żeby rozrzedzić sos. Odcedź makaron, wymieszaj z sosem, posyp danie mozzarellą.
Lista zakupów dla 4 osób – do pobrania i druku
Lista zakupów dla 2 osób – do pobrania i druku
Przepisy dla 4 osób – do pobrania i druku
Przepisy dla 2 osób – do pobrania i druku
Szukasz więcej sprawdzonych przepisów? Wypróbuj moje e-booki
-
15 obiadów w 15 minut – przepisy, plan obiadów, listy zakupów49,00zł
-
Ugryź kuchnię – zamieniaj i gotuj podręcznik (nauka łączenia smaków i składników + 34 przepisy)59,00zł
-
Dania jednogarnkowe. Jesień i zima 40 sprawdzonych przepisów49,00zł
-
50 tanich przepisów – szybkie, proste i ze składników dostępnych w Lidlu oraz Biedronce65,00zł
-
E-book Azjatyckie inspiracje. początek podróży 26 przepisów + polecenia produktów75,00zł
-
Kurs oswajania jedzenia dzieci i dorosłych JEM149,00zł
-
Jak z obrazka – 200 stron kulinarnych inspiracji z moich instagramowych stories39,00zł
-
Zestaw antyinflacyjny: Tani e-book (50 przepisów) i webinar o tanim gotowaniuProdukt w promocji95,00zł
-
Webinar Tanie gotowanie – 60 min. nagranie i materiały dodatkowe39,00zł
4 komentarze
Gotująca Mama
Dopiero miałam czas przeczytać ten post. Olga, jesteś niesamowita! Masa inspiracji na szybkie, tanie i smaczne gotowanie, czyli wszystko to co lubię najbardziej.
Olga
Bardzo, bardzo dziękuję! <3
Jakub
Bardzo ciekawe przepisy. Już nie chodzi o samą cenę składników, ale głównie o łatwość przygotowania. Dziękuje, napewno przetestuję
Olga
Dzięki! Staram się, żeby moje przepisy były proste i jak najszybsze do przygotowania! 🙂