Pulled pork – wszystko, co musisz wiedzieć o szarpaniu mięsa
Jeśli tytuł tego wpisu nie przyciągnął Twojej uwagi, to chyba muszę przemyśleć moją brawurową karierę copywriterską. A tak całkiem na serio – nie sądziłam, że pokazując na Instagramie i Facebooku, jak piekę pulled pork, zmotywuję do tego pół Polski. Ok, przesadziłam, –>
Powyższy akapit ma 13 miesięcy, ponieważ jeśli mówię, że coś zrobię, to to zrobię i nie trzeba mi przypominać o tym co pół roku! Nie zmienia to faktu, że listopad i grudzień 2020 stały na moim Instagramie i w grupie na Facebooku pod znakiem szarpania mięsa, a w sezonie 2021 to czytelniczki i czytelnicy przypomnieli mi, że miałam taki przepis i należy go odkopać i podzielić się ze światem. A nie mówiłam, że mam wszystko dokładnie przemyślane? Koniec z tymi wstępami, zabieramy się do szarpania.
Pulled pork – czyli co?
Szarpana wieprzowina. Co ona nam jednak zrobiła, że trzeba ją rozszarpać? Szarpanie jest ostatecznym elementem tego przepisu i daje mnóstwo satysfakcji, dzięki niemu otrzymujemy miękkie, cienkie paski wilgotnego mięsa, które należy czym prędzej konsumować. Żeby dojść do takiego stanu, mięso musi piec się naprawdę długi czas w dość niskiej temperaturze. I tak, oryginalny przepis zakłada wykorzystanie wieprzowiny. Jednak szarpana wołowina, kurczak czy indyk to równie dobra opcja. A w wersji roślinnej szarpiemy – owoce chlebowca – zapuszkowane można co jakiś czas dostać w większych marketach oraz dyskontach.
Szarpana wieprzowina pulled pork – o czym warto wiedzieć przed pieczeniem?
Jest kilka moim zdaniem kluczowych elementów, które sprawiają, że to NAPRAWDĘ LENIWE danie będzie jeszcze lepsze. Co zatem w przypadku pulled pork jest ważne?
- niska temperatura pieczenia bez termoobiegu czy grilla – mięso nie ma się spalić, ale powoli piec
- przykrycie naczynia – żeby nie uciekła nam wilgoć
- dużo czasu – wieprzowina ok. 1,5-2 kg piecze się zwykle około 7-8 godzin, mniejsze kawałki mięsa odpowiednio krócej
- mieszanka przypraw – moim zdaniem najlepiej przygotować mieszankę, która zawiera zarówno przyprawy w proszku, jak i płynne (sos sojowy) oraz tłuszcz – np. olej
- jeśli chcesz dodać do pieczenia warzywa albo owoce, to warto je wrzucić na ostatnie np. 2 godziny pieczenia, bo są bardziej miękkie niż mięso i zupełnie się rozpadną
- możesz obrócić mięso w trakcie pieczenia, ale jeśli wstawisz je np. na całą noc, to też nic mu się nie stanie bez obracania
- na koniec pieczenia weź dwa widelce i poszarp dokładnie mięso i wymieszaj z utworzonym pod nim sosem – możesz je po wystudzeniu zamrozić na zapas albo trzymać w lodówce przez 3-4 dni
- pamiętaj, że mięso traci objętość, oddając płyn, dlatego jego ilość będzie mniejsza po upieczeniu
Pulled pork szarpana wieprzowina – przepis
Jeśli chcesz skorzystać z wieprzowiny, najlepiej, jeśli użyjesz łopatki wieprzowej bądź karkówki – ok. 1,5-2 kilogramów. W przypadku mniej tłustych mięs – ligawy, antrykotu, drobiu – do marynaty dodaj wody albo podlej mięso w trakcie pieczenia.
Marynata:
- sól
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Sriracha (ostry sos do smaku; można go zastąpić ostrą papryką)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego (lub brązowego
- 1 łyżka sumaku (bliskowschodnia, delikatnie kwaśna przyprawa)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Marynata 2 (najprostsza):
- sos sojowy
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru
- ostra papryka
- słodka papryka
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni (góra/dół). Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w małej misce. Dokładnie “wmasuj” marynatę w cały kawałek mięsa. Przykryj naczynie żaroodporne albo nałóż folię aluminiową na wierzch naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 7-8 godzin. Staraj się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po kilku godzinach możesz obrócić mięso, w przypadku mniej tłustych kawałków mięsa, może być konieczne podlanie całości wodą (albo w wersji dla dorosłych – piwem).
Na koniec wyciągnij naczynie z piekarnika, weź dwa widelce i szarp nimi cały kawałek na cienkie paski – mięso powinno się rozchodzić z łatwością, w zasadzie bez żadnego nacisku czy użycia siły (bądź tortur).
Z czym jeść pulled pork?
- możesz podać mięso w roli głównego bohatera obiadu z dodatkowym sosem, ziemniakami albo ryżem i surówką
- ten rodzaj zapiekanego mięsa doskonale sprawdza się w kanapkach na ciepło i zimno – z ogórkiem kiszonym, cebulą, oliwkami, natką pietruszki, kiszoną kapustą (!!!) czy musztardą – warto eksperymentować
- szarpaną wieprzowinę można wykorzystać jako farsz do naleśników, tortilli, lazanii czy zapiekanek
Pobierz przepis w wersji do druku
Poniżej znajduje się przepis na pulled pork w wersji do druku. Możesz go zapisać na komputerze i wydrukować, jeśli nie lubisz korzystać z receptur w formie cyfrowej. Możesz też pobrać plik PDF – kliknij tutaj.