5 pomysłów na wykorzystanie bananów
Jeśli jesteś rodzicem małego dziecka, to istnieje spora szansa, że banany często goszczą w Twoim domu. Tak, w moim też 😉 Dlatego co jakiś czas szukam nowych pomysłów na wykorzystanie bananów!
Jak nie marnować bananów?
Po pierwsze, możesz banany zamrozić. Nie musisz ich wszystkich zużyć od razu, w postaci świeżej. Obierz banany, pokrój na mniejsze kawałki i zamroź w woreczku strunowym (tu zostawiam Ci link do woreczków strunowych – jeśli zamówisz je, to ja otrzymam procent od sprzedaży – to link afiliacyjny): link do woreczków strunowych.
Po drugie, banany możesz zmiksować w koktajlu, rozgnieść widelcem i dodać do ciasta na naleśniki, placki albo gofry, zapiec, zrobić z nimi kisiel, babeczki, ciasto, chleb bananowy albo lody – pomysłów naprawdę nie brakuje.
Po trzecie, czarne skórki bananów nie świadczą o zepsuciu. Na początku banan ma zielono-żółtą skórkę, która następnie żółknie, a w końcu pojawia się na niej coraz więcej czarnych kropek, żeby w końcu zacząć czernieć. Banany się nie psują – one w tym czasie coraz mocniej dojrzewają, a co za tym idzie – są coraz słodsze. Dlatego nie wyrzucaj dojrzałych bananów, ale użyj ich do wypieków czy lodów.
Po czwarte, nawet skórka od banana może się przydać. I to niekoniecznie do zastawiania pułapki na złodzieja, żeby się na niej poślizgnął (może powinnam powstrzymać się od tego suchego żartu, ale nie mogłam ;)). Wnętrze bananowej skórki jest świetnym czyścikiem i nabłyszczaczem do roślin! Monstery błyszczą po takim czyszczeniu i roślina wygląda przepięknie.
A to już 5 prostych sposobów na wykorzystanie bananów w kuchni:
Zdjęcie tytułowe wpisu: by Rodrigo dos Reis on Unsplash