Gofry bananowe
Gofry jak nad morzem? Rozumiem, sama sentymentem darzę wczasy nad Bałtykiem, ale powiedzmy sobie szczerze – gofry z mieszanki w bulwarowych budkach to nie jest szczyt kulinarnej finezji. Znam zdecydowanie lepsze przepisy na gofry i gofry bananowe należą do moich ulubieńców. A trzylatek jest ich chyba jeszcze większym fanem!
Zanim miałam dziecko, to wydawało mi się, że robienie gofrów na weekendowe śniadanie jest szczytem rodzicielskiej troski i zadaniem nie do ogarnięcia, bo na pewno zajmuje mnóstwo czasu. Co do pierwszej kwestii, to nadal tak uważam. A co się zmieniło? To, że teraz wiem już, że nie jest potrzebny milion godzin, a gofry szykuje się dość szybko. Oczywiście smażąc po 2 sztuki, zajmuje to trochę czasu, ale można raz usmażyć większą partię i odgrzać je na kolejny posiłek albo zamrozić i mieć awaryjną opcję na przyszłość.
Gofry bananowe są pyszne i chrupiące, lekko karmelizujący się w trakcie smażenia banan zdecydowanie dodaje im chrupkości oraz smaku. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z goframi, przeczytaj mój poradnik o gofrach, żeby łatwiej było Ci je przygotować!
Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku.
Gofry bananowe – przepis
- Ciasto na gofry (7 dużych, grubych gofrów)
- 1 duży banan
- 2 jajka
- 1 jogurt kokosowy bez cukru (160 g jogurtu)
- 60 g oleju (wlewałam na wadze, stąd gramy)
- 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie; miód albo syrop klonowy tez spoko)
- 2 łyżki masła migdałowego (może być orzechowe)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g siekanych orzechów albo migdałów
- 200 g mąki pszennej
Wychodzi z tego bardzo gęste ciasto – rozgniatamy mocno banana, mieszamy najpierw mokre składniki, potem dodajemy suche. Smażymy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok 6 minut z jednej strony (nie unosimy wcześniej pokrywy, cierpliwości, niech ciasto się zwiąże), dobrze jest lekko posmarować tłuszczem gofrownicę.
Gofry podałam z truskawkami – równie dobrze nadadzą się borówki, maliny czy jeżyny.
Do smarowania gofrów bananowych użyliśmy musu z rabarbaru, ale można wykorzystać dowolny dżem, masło orzechowe albo krem kokosowy!
Zapisz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać przepis w wersji do druku (PDF).
3 komentarze
Pingback:
Pingback:
Pingback: