
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to jeden z prostszych przepisów, które łączą moje ulubione elementy. Jest prosta, gotuje się ją 30 minut i można przygotować gar, który następnie będziemy jeść przez 3 dni.
Jesień dopadła mnie z zaskoczenia i od razu postanowiła podzielić się tym najbrzydszym obliczem – pluchą, szarością i zimnem. Nie ma jednak tego złego, można się do woli rozgrzewać jedzeniem. Te wszystkie przepisy, na myśl o których jeszcze 3 tygodnie oblewał mnie pot – dziś są idealne!
Do zupy z soczewicy lubię użyć wyrazistych przypraw. W tej wersji jest akurat doprawiona na nuty bliskowschodnie, jednak tak jak z zupą z dyni czy kremem pomidorowym – mieszanki ulubionych przypraw można dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań.
Zupa z soczewicy
4 porcje
250 g zielonej soczewicy
400 ml passaty pomidorowej (1 butelka)
1/2 litra wody
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
5 cm imbiru
1 łyżeczka sumaku (sumak to kwaskowato–słona przyprawa, nadaje lekko kwaśnego posmaku)
1 łyżeczka harissy (albo chili, ostrej papryki)
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki cukru kokosowego
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy
Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w garnku o grubym dnie. Wrzuć warzywa. Podsmażaj 3 minuty. Dodaj przyprawy – sumak, sól, pieprz, harissę, i czosnek niedźwiedzi. Podsmażaj minutę, wrzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj całość. Wlej do garnka pomidory i wodę, wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Inne zioła i przyprawy, które możesz wykorzystać do przyprawienia:
suszona mięta, oregano, kolendra, kumin, słodka papryka, kurkuma, lubczyk

