Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to jeden z prostszych przepisów, które łączą moje ulubione elementy. Jest prosta, gotuje się ją 30 minut i można przygotować gar, który następnie będziemy jeść przez 3 dni.

Jesień dopadła mnie z zaskoczenia i od razu postanowiła podzielić się tym najbrzydszym obliczem – pluchą, szarością i zimnem. Nie ma jednak tego złego, można się do woli rozgrzewać jedzeniem. Te wszystkie przepisy, na myśl o których jeszcze 3 tygodnie oblewał mnie pot – dziś są idealne!

Do zupy z soczewicy lubię użyć wyrazistych przypraw. W tej wersji jest akurat doprawiona na nuty bliskowschodnie, jednak tak jak z zupą z dyni czy kremem pomidorowym – mieszanki ulubionych przypraw można dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań.

Zupa z soczewicy

4 porcje

250 g zielonej soczewicy

400 ml passaty pomidorowej (1 butelka)

1/2 litra wody

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

5 cm imbiru

1 łyżeczka sumaku (sumak to kwaskowato–słona przyprawa, nadaje lekko kwaśnego posmaku)

1 łyżeczka harissy (albo chili, ostrej papryki)

2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki cukru kokosowego

sól

świeżo mielony pieprz

olej rzepakowy

Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w garnku o grubym dnie. Wrzuć warzywa. Podsmażaj 3 minuty. Dodaj przyprawy – sumak, sól, pieprz, harissę, i czosnek niedźwiedzi. Podsmażaj minutę, wrzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj całość. Wlej do garnka pomidory i wodę, wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

zupa z soczewicy

Inne zioła i przyprawy, które możesz wykorzystać do przyprawienia:

suszona mięta, oregano, kolendra, kumin, słodka papryka, kurkuma, lubczyk

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*