frytki z batatów

Frytki z batata

Frytki z batata to jedna z pozycji obowiązkowych w naszym domowym menu. Zastępują tradycyjne frytki, czasem są szybką przekąską albo dodatkiem do dania głównego. Uwielbia je trzylatek, uwielbiamy i my. Zwłaszcza za szybkość przygotowania i fakt, że można je modyfikować na milion sposobów.

W najprostszej postaci to oczywiście bataty z dodatkiem oliwy i kilku przypraw. Ale często nie ograniczam się tylko do tej formy i kombinuję z posypkami, dodatkami oraz formami podania.

Jak przyprawić frytki z batatów?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są faktycznie mocno słodkim produktem o wyraźnie skrobiowym posmaku. Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego warto ich używać np. gotując posiłki w diecie w insulinooporności.

Skoro więc same bataty są słodkie, to warto je przełamać innymi, wyrazistymi smakami. Najlepiej kilkoma jednocześnie. Dlatego polecam:

  • użycie minimum 1 słonego dodatku (sól, sos sojowy, ser feta, boczek, parmezan)
  • doprawienie czymś pikantnym (pieprz, chili, pieprz cayenne, czosnek, sriracha, harissa)

Do batatów pasują też wyraziste przyprawy, jak np. kmin rzymski, garam masala, curry czy sumak.

Oczywiście własną mieszankę przypraw można uzupełnić ziołami – rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem niedźwiedzim czy miętą.

Jak zrobić frytki z batata w piekarniku?

Do przygotowania frytek nie potrzebujemy smażenia na głębokim tłuszczu. Można je również zrobić w piekarniku. Ja zdecydowanie wybieram tę drugą opcję, dzięki której frytki mają mniej kalorii, a ja nie muszę czyścić całej kuchni z pryskającego oleju.

Pieczenie batatów w piekarniku to kwestia około 15 minut, wszystko zależy od wielkości kawałków, w jakie pokroisz warzywo. Można je piec ze skórką lub bez – jeśli wybierasz ze skórką, to dobrze wyszoruj warzywo.

A jeśli obierzesz bataty, to nie wyrzucaj skórek! Wymasuj je w mieszance oliwy z przyprawami i grilluj kilka minut w mocno rozgrzanym piekarniku – w ten sposób zrobisz chipsy z obierek (działa też w przypadku ziemniaków i nic się nie marnuje).

Frytki z batatów z warzywną salsą

Bardzo lubię ten przepis i często przygotowuję bataty w tej wersji – to frytki z dodatkiem parmezanu i z posypką ze świeżych warzyw. Świetna opcja dla dzieci, które uwielbiają frytki, a przy okazji mogą zjeść sporo warzyw. Przepis pochodzi z mojego e-booka Ugryź kuchnię – zamieniaj i gotuj.

Frytki z batata z fetą i szczypiorkiem

Ok. 500 g batata (mój duży batat ważył 600 g, po obraniu ok 500, przeciętny batat waży 250-300 g)
Kilka łodyg szczypiorku
Feta (ile lubisz, u mnie warstwa sera musi być konkretna, ok. 1/2 kostki)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 gałązka rozmarynu (albo 1 łyżeczka suszonego)
4 łyżki oliwy bądź oleju
Sól
——
Bataty obieramy i kroimy w słupki wielkości mniej więcej palca. Układamy na blaszce, polewamy olejem, doprawiamy papryką, solą i rozmarynem. Dokładnie mieszamy rękami, żeby były równomiernie pokryte przyprawami. Pieczemy ok 12 minut w 210 stopniach (termoobieg) – jeśli zaczynają się przypadać, można zmniejszyć temperaturę albo wyłączyć termoobieg.
Wykładamy frytki na talerze, kruszymy na nie fetę i posypujemy szczypiorkiem!

frytki z batata

Pieczone bataty faszerowane soczewicą i boczniakami

A jeśli masz ochotę na upieczenie batata w piekarniku, ale nie w postaci frytek, to polecam Ci mój przepis na pieczone bataty z dodatkiem smażonej soczewicy oraz boczniaków. Świetne, wegetariańskie danie, bardzo sycące i łatwe do przygotowania. Przepis również pochodzi z e-booka Ugryź kuchnię.

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*