Śniadanie

10 pomysłów na kanapki!

Kanapki. Codzienny element życia. Najłatwiejszy i najszybszy rodzaj śniadania, kolacji, przekąski, dania na wynos. Mimo to, często zdarza się, że robimy ją na takim autopilocie, że po tygodniu orientujemy się, że codziennie tylko chleb, masło, szynka albo żółty ser. Dlatego dziś mam kilka pomysłów na to, jak z kanapek zrobić dzieło sztuki kulinarnej. I się nie zmęczyć, zwłaszcza przed pierwszą kawą.

Jeśli masz dzieci i teraz właśnie przewracasz oczami, bo “oni i tak tylko zliżą masło”, to luz! Moje dziecko często też tak zrobi. Więcej dobrego będzie więc dla mnie 😉 A skoro najlepszą robotę robi dawanie przykładu, to może i któregoś dnia jednak skusi się na całą kanapkę?

Możesz oczywiście skorzystać też z wymienników proponowanych przeze mnie produktów – kliknij tutaj, żeby pobrać listę do druku ze składnikami do kanapek!

Myślę, że wszystkie pomysły są do wykonania w dosłownie 2-3 minuty.Co do np. bobu – lubię korzystać z sezonowych warzyw. Ale nie gotuję od rana bobu do kanapek. Po prostu odkładam kilka sztuk, kiedy szykuję bób na obiad. Tak samo robię z różnymi strączkami, w ten sposób nic się nie marnuje, ale też nie generuje kolejnego czasu potrzebnego do przygotowania.

Piszę w składnikach o gotowych produktach – są to: pasta z tofu z cebulą, serek śmietankowy do smarowania, hummus. Wszystkie dostępne w Lidlu jakby co.

Kanapki – 10 pomysłów

  • Krukamella (to jest po prostu pasta z orzechów, kakao i syropu daktylowego – taka zdrowa nutella ze sklepu krukam.pl), maliny, borówki
  • Masło orzechowe, banan, borówki
  • Awokado, cukinia skropiona sokiem z cytryny (wstążki zrobiłam obieraczką do warzyw), szczypiorek
  • Awokado, łosoś wędzony, prażony sezam
  • Hummus, surowa kalarepa, salami, ser kozi, tymianek
  • Hummus, bób, świeży ogórek, mięta
  • Pasta z tofu z cebulą, biała papryka, pomidory koktajlowe, rozgnieciona widelcem ciecierzyca, koperek
  • Masło, ser kozi, maliny, tymianek, prażony słonecznik
  • Serek śmietankowy, salami, bób, szczypiorek
  • Masło, sałata rzymska, wędzony ser żółty, ogórek, oliwki, prażony sezam
Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *