Domowa kostka rosołowa i zupy instant

Domowa kostka rosołowa wydawała mi się przez długi czas fanaberią. Gotowych kostek nie używam od lat, bo nie ufam mieszance oleju palmowego z glutaminianem sodu. Po prostu tak przyprawiałam dania, że nie czułam potrzeby używania kostek. Ale – wiele razy brakowało mi bulionu do risotto, a kiedy poznałam przepis na błyskawiczne zupy instant, które można zrobić w zdrowej, domowej wersji, to wiedziałam, że rozwiązaniem będzie domowa kostka rosołowa. Czy raczej pasta rosołowa, bo w takiej formie ją przygotowałam. Mam dla Ciebie dwie wersje smaków – klasyczną, która smakiem przypomina domowy rosół i azjatycką, z dużą ilością sosów i składników charakterystycznych dla kuchni tego regionu świata. A oprócz tego – mój domowy hit! Zupy do przygotowania w kilka minut – wystarczy zalać wrzątkiem składniki.

Na początek uwagi ogólne

  • pastę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, duża ilość soli ją konserwuje; możesz ją też zamrozić
  • warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji, jednorazowo to sporo obierania i tarcia/mielenia
  • jeśli chcesz sprawdzić stopień doprawienia pasty, to nie próbuj bezpośrednio z łyżki, ale zmieszaj odrobinę z gorącą wodą i wypij płyn; pasta jest bardzo skoncentrowana, żeby używać ją w niewielkich ilościach do dań, dlatego prosto z łyżki smakuje po prostu solą
  • jeśli chcesz, żeby pasta azjatycka była wegańska, zastąp sos ostrygowy większą ilością sosu sojowego, dodaj też więcej kwasu np. octu ryżowego, zamiast sosu rybnego; możesz pokruszyć arkusz wodorostów nori w celu uzyskania bardziej „morskiego” smaku
  • można wykorzystać resztkę już ugotowanego makaronu albo użyć makaronu, który wystarczy zalać wrzątkiem (makaron do ramenu, udon, makaron ryżowy albo instant)
  • można zalać sam makaron wrzątkiem z pastą, a następnie wymieszać z dodatkami i podać w formie sałatki- pasta może być bazą do zupy, przyprawą, produktem zastępczym dla bulionu w risotto, marynatą do mięs, tofu, owoców morza, ryb, strączków, przyprawą do gulaszu, zapiekanek
  • Narzędzia do przygotowania
  • tarka do warzyw albo blender (blender bardzo przyspiesza pracę)
  • łyżka, nóż
  • patelnia

Pasta rosołowa klasyczna – domowa kostka rosołowa

  • 3 duże cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 5 łyżeczek soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki pasty chili
  • Pieprz świeżo mielony
  • 2 liście laurowe
  • Pęczek lubczyku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oleju
  • Woda

Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i miksujemy w blenderze albo ścieramy na najmniejszych oczkach tarki do warzyw. Siekamy zioła albo również rozdrabniamy je w blenderze. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy warzywa, podsmażamy ok. 2 minut, żeby się zeszkliły. Dodajemy zioła, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, smażymy ok. 15 minut, mieszając jak najczęściej (najlepiej cały czas). Jeśli zaczyna przywierać do patelni, to dolewamy odrobinę wody – nie więcej niż łyżkę-dwie, żeby nie rozwodnić całości. Po ok. 20 minutach pasta powinna być gęsta, z drobinkami ziół, pomarańczowo-brązowa, wyciągamy z niej liście laurowe, resztę przekładamy do słoika.

Pasta azjatycka

  • 2 duże cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 duże łyżka pasty chili
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 10 cm tartego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Sok z 1/2 cytryny/limonki
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 4-5 łyżek oleju

Obieramy cebulę, czosnek, imbir. Blendujemy cebulę, czosnek, imbir i dymkę ze szczypiorkiem albo ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a szczypior siekamy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, podsmażamy zblendowane warzywa ok. 2-3 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i cały czas mieszając, smażymy ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody (raczej nie będzie takiej potrzeby, ta pasta jest odrobinę bardziej płynna niż klasyczna). Po usmażeniu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Zupa nr 1

  • Makaron ramen
  • Pasta azjatycka (ok. 1 łyżki)
  • Edamame (mogą być dowolne strączki, ciecierzyca, fasola)
  • Rzodkiewka
  • Pieczony burak
  • Pieczony batat
  • Sezam
  • Limonka do skropienia

Zupa nr 2

  • Makaron ryżowy
  • Pasta rosołowa (ok. 1 łyżki)
  • Schab smażony (też w paście rosołowej)
  • Surowa cukinia
  • Groszek konserwowy (albo mrożony)
  • Świeża mięta (albo koperek/natka)

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku/misce i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Odkrywamy, mieszamy, podajemy.

Chcesz gotować szybciej i lepiej wykorzystywać zapasy w lodówce?

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: Tydzień azjatycki w Lidlu co warto kupić - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*