Sałatka z surowego kalafiora czyli polskie tabbouleh
Sałatka z surowego kalafiora? Tak! Surowy kalafior jest przepyszny i im szybciej go spróbujesz tym lepiej. Dlaczego polskie tabbouleh? Bo to moja spolszczona wersja inspirowana bliskowschodnią orzeźwiającą sałatką. Na tabbouleh składa się kasza, przeważnie kuskus, świeże pomidory i ogórki, dużo ziół i cytrusowych nut. Ja do tej sałatki użyłam kaszy pęczak, surowego kalafiora, marchewki, rzodkiewki, równie dużo zieleniny i orzeźwiającego dressingu. Do grilla czy na obiad – to świetny pomysł na lato.
Na samym dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do druku
Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy
Sałatka z surowego kalafiora – polskie tabbouleh
Składniki 6-8 porcji
- 150 g suchej kaszy pęczak
- 1/2 kalafiora
- 2 średnie marchewki (najlepiej młode)
- 5-6 rzodkiewek
- pęczek natki pietruszki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 dużej cytryny
- sól
- pieprz
Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości (ok. 12-15 minut). W tym czasie pokrój warzywa – rzodkiewki i marchewki w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Podziel też kalafiora na niewielkie różyczki.
Odcedź kaszę, przełóż do miski i dodaj pokrojone warzywa. Posiekaj natkę i również umieść ją w misce. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, zalej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Możesz podać sałatkę z surowego kalafiora od razu, ale najlepiej będzie smakować, jeśli chociaż chwilę spędzi w lodówce i smaki się przegryzą (godzina powinna wystarczyć).
Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:
Kliknij poniższą grafikę, aby pobrać przepis w wersji PDF (do druku)
One Comment
Pingback: