sałatka z surowego kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora czyli polskie tabbouleh

Sałatka z surowego kalafiora? Tak! Surowy kalafior jest przepyszny i im szybciej go spróbujesz tym lepiej. Dlaczego polskie tabbouleh? Bo to moja spolszczona wersja inspirowana bliskowschodnią orzeźwiającą sałatką. Na tabbouleh składa się kasza, przeważnie kuskus, świeże pomidory i ogórki, dużo ziół i cytrusowych nut. Ja do tej sałatki użyłam kaszy pęczak, surowego kalafiora, marchewki, rzodkiewki, równie dużo zieleniny i orzeźwiającego dressingu. Do grilla czy na obiad – to świetny pomysł na lato.

Na samym dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do druku

Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy

Sałatka z surowego kalafiora – polskie tabbouleh

Składniki 6-8 porcji

  • 150 g suchej kaszy pęczak
  • 1/2 kalafiora
  • 2 średnie marchewki (najlepiej młode)
  • 5-6 rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • sól
  • pieprz

Zacznij od ugotowania kaszy do miękkości (ok. 12-15 minut). W tym czasie pokrój warzywa – rzodkiewki i marchewki w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Podziel też kalafiora na niewielkie różyczki.

Odcedź kaszę, przełóż do miski i dodaj pokrojone warzywa. Posiekaj natkę i również umieść ją w misce. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, zalej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj.

Możesz podać sałatkę z surowego kalafiora od razu, ale najlepiej będzie smakować, jeśli chociaż chwilę spędzi w lodówce i smaki się przegryzą (godzina powinna wystarczyć).

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Kliknij poniższą grafikę, aby pobrać przepis w wersji PDF (do druku)

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Sałatka na grilla? Mam 8 prostych przepisów! - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*