
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska jest orzeźwiająca, łączy w sobie kilka smaków i co najważniejsze – jest super prosta do przygotowania. Świetnie pasuje do mięs, ryb, ale i do szaszłyków z tofu czy pieczonych ziemniaków. No i jej przygotowanie zajmuje kilka minut, bo korzystamy z warzyw w puszce.
Na samym dole wpisu znajdziesz plik z jego wersją do druku
Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy
Sałatka meksykańska
Składniki 4 porcje
- 1 duża puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona cebula
- pęczek kolendry (1 doniczka)
- 1 papryczka chili
- sok z 1 limonki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka łyżek oliwy
- szczypta soli
Odcedź fasolę oraz kukurydzę z puszki. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżek oliwy. Wrzuć kukurydzę i smaż na mocno rozgrzanym palniku, żeby kukurydza się zbrązowiła. Wrzuć do miski kukurydzę i fasolę. Posiekaj kolendrę, chili, szczypiorek, pokrój cebulę w kostkę i dodaj wszystkie składniki do miski. Wlej sok z limonki, 2-3 łyżki oliwy, dopraw szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Kolendrę w sałatce meksykańskiej możesz zastąpić natką pietruszki.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:
Kliknij poniższe zdjęcie, aby pobrać PDF do druku z przepisem na sałatkę meksykańską



One Comment
Pingback: