Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska jest orzeźwiająca, łączy w sobie kilka smaków i co najważniejsze – jest super prosta do przygotowania. Świetnie pasuje do mięs, ryb, ale i do szaszłyków z tofu czy pieczonych ziemniaków. No i jej przygotowanie zajmuje kilka minut, bo korzystamy z warzyw w puszce.

Na samym dole wpisu znajdziesz plik z jego wersją do druku

Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy

Sałatka meksykańska

Składniki 4 porcje

  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek kolendry (1 doniczka)
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta soli

Odcedź fasolę oraz kukurydzę z puszki. Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżek oliwy. Wrzuć kukurydzę i smaż na mocno rozgrzanym palniku, żeby kukurydza się zbrązowiła. Wrzuć do miski kukurydzę i fasolę. Posiekaj kolendrę, chili, szczypiorek, pokrój cebulę w kostkę i dodaj wszystkie składniki do miski. Wlej sok z limonki, 2-3 łyżki oliwy, dopraw szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

Kolendrę w sałatce meksykańskiej możesz zastąpić natką pietruszki.

sałatka meksykańska

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Kliknij poniższe zdjęcie, aby pobrać PDF do druku z przepisem na sałatkę meksykańską

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Sałatka na grilla? Mam 8 prostych przepisów! - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*