pieczone ziemniaki

Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki?

Jeśli lubisz ziemniaki z grilla albo te z ogniska z dodatkiem masła i soli, to mam dobrą wiadomość – w domowym piekarniku można uzyskać bardzo podobny efekt i zjeść najlepsze pieczone ziemniaki! Wystarczy pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze i rozgniecenie ziemniaków, a potem hojne posmarowanie ich masłem.

To sprawia, że pieczone ziemniaki mają super chrupką skórkę, ich środek jest delikatny, miękki i maślany, a mocne podpiekanie wydobywa aromat jak z ogniska.

Pieczone ziemniaki – przepis (ok. 6 porcji)

  • ok. 1,5 kg niewielkich ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 80-100 g masła
  • + papier do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do możliwie wysokiej temperatury (250-260 stopni, grill). Umyj ziemniaki dokładnie (nie obieraj!), osusz i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek i delikatnie oprósz solą. Zapiekaj 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z piekarnika i każdego rozgnieć praską do ziemniaków jednym zdecydowanym ruchem. Na tak rozpłaszczone ziemniaki nakładaj masło i jeszcze raz posyp solą. Piecz jeszcze 8 minut, podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów?

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*