Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki?
Jeśli lubisz ziemniaki z grilla albo te z ogniska z dodatkiem masła i soli, to mam dobrą wiadomość – w domowym piekarniku można uzyskać bardzo podobny efekt i zjeść najlepsze pieczone ziemniaki! Wystarczy pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze i rozgniecenie ziemniaków, a potem hojne posmarowanie ich masłem.
To sprawia, że pieczone ziemniaki mają super chrupką skórkę, ich środek jest delikatny, miękki i maślany, a mocne podpiekanie wydobywa aromat jak z ogniska.
Pieczone ziemniaki – przepis (ok. 6 porcji)
- ok. 1,5 kg niewielkich ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól
- 80-100 g masła
- + papier do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do możliwie wysokiej temperatury (250-260 stopni, grill). Umyj ziemniaki dokładnie (nie obieraj!), osusz i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek i delikatnie oprósz solą. Zapiekaj 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z piekarnika i każdego rozgnieć praską do ziemniaków jednym zdecydowanym ruchem. Na tak rozpłaszczone ziemniaki nakładaj masło i jeszcze raz posyp solą. Piecz jeszcze 8 minut, podawaj od razu.
One Comment
Pingback: