pieczone ziemniaki
Obiad,  Przepisy,  Warzywa

Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki?

Jeśli lubisz ziemniaki z grilla albo te z ogniska z dodatkiem masła i soli, to mam dobrą wiadomość – w domowym piekarniku można uzyskać bardzo podobny efekt i zjeść najlepsze pieczone ziemniaki! Wystarczy pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze i rozgniecenie ziemniaków, a potem hojne posmarowanie ich masłem.

To sprawia, że pieczone ziemniaki mają super chrupką skórkę, ich środek jest delikatny, miękki i maślany, a mocne podpiekanie wydobywa aromat jak z ogniska.

Pieczone ziemniaki – przepis (ok. 6 porcji)

  • ok. 1,5 kg niewielkich ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 80-100 g masła
  • + papier do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do możliwie wysokiej temperatury (250-260 stopni, grill). Umyj ziemniaki dokładnie (nie obieraj!), osusz i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek i delikatnie oprósz solą. Zapiekaj 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ziemniaki z piekarnika i każdego rozgnieć praską do ziemniaków jednym zdecydowanym ruchem. Na tak rozpłaszczone ziemniaki nakładaj masło i jeszcze raz posyp solą. Piecz jeszcze 8 minut, podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów?

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *