sałatki na grilla
Obiad,  Przepisy,  Warzywa

Sałatki na grilla – bez mięsa!

W moim domu grillowanie przeszło w ostatnich latach ogromną metamorfozę. Kiedyś liczyły się mięsa, ryby i to, co na samym grillu. Dziś główną część stołu zajmują pieczone warzywa, pasty, sosy, pieczywo, ziemniaki i sałatki na grilla, które robi się szybko i w prosty sposób. Stół jest dużo bardziej urozmaicony, a my mamy prawdziwe uczty!

Przygotowałam 3 moje ulubione przepisy na sałatki, które pasują do grillowanych produktów. Są to:

  • azjatyckie ogórki
  • sałatka z arbuza i sera feta
  • sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Sałatki na grilla – przepisy

Sałatki można przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki, żeby smaki mocno się przegryzły, jednak są tak skomponowane, że nawet zrobione w ostatniej chwili będą smaczne.

Na dole wpisu znajdziesz przepisy w wersji do pobrania i druku.

Sałatka z arbuza i sera feta

  • 1/2 mini arbuza
  • 1 kostka sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • Garść liści mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny/limonki

Wydrąż pestki z arbuza (a najlepiej użyj takiego bez pestek). Pokrój owoc w kostkę, tak samo fetę. Połącz je w misce. Posiekaj miętę. Obierz cebulę i pokrój w półplastry. Dodaj oba składniki do miski.

Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz, polej dressingiem sałatkę. Możesz podawać od razu.

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

  • 200 fasolki szparagowej
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny

Oderwij końcówki z jednej strony fasolki. Ugotuj ją we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 10 minut).

Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj chili. Obierz i pokrój w plastry czosnek.

Przygotuj dressing z chili, czosnku, oliwy, miodu i odrobiny soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.

Odcedź fasolkę. Włóż ją do miski z pomidorami, polej dressingiem, wymieszaj.

Azjatyckie ogórki

  • 8 ogórków gruntowych
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • 1 papryczka chili
  • sezam
  • ocet ryżowy
  • miód

Pokrój ogórki w paski albo w plastry. Upraż sezam i posyp nim ogórki. 

Wymieszaj w miseczce sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i miód. Posiekaj chili, dodaj do dressingu. Dobrze wymieszaj i polej nim ogórki.

Najlepiej odstaw ogórki do lodówki na 20-30 minut.

Darmowe warsztaty kulinarne online

Jeśli chcesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotować wszystkie te sałatki, to możesz obejrzeć je na filmie na moim instagramie – to zapis bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które organizowałam w lipcu 2020.

Szukasz jeszcze inny pomysłów na sałatki na grilla?

Potrzebujesz pomocy w wymyślaniu kolejnych posiłków? Wypróbuj moje e-booki kulinarne

Zapisz poniższe grafiki albo kliknij, żeby pobrać przepisy w wersji do druku

Sałatka nr 1

Sałatka nr 2

Sałatka nr 3

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *