Sałatki na grilla – bez mięsa!
W moim domu grillowanie przeszło w ostatnich latach ogromną metamorfozę. Kiedyś liczyły się mięsa, ryby i to, co na samym grillu. Dziś główną część stołu zajmują pieczone warzywa, pasty, sosy, pieczywo, ziemniaki i sałatki na grilla, które robi się szybko i w prosty sposób. Stół jest dużo bardziej urozmaicony, a my mamy prawdziwe uczty!
Przygotowałam 3 moje ulubione przepisy na sałatki, które pasują do grillowanych produktów. Są to:
- azjatyckie ogórki
- sałatka z arbuza i sera feta
- sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów
Sałatki na grilla – przepisy
Sałatki można przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki, żeby smaki mocno się przegryzły, jednak są tak skomponowane, że nawet zrobione w ostatniej chwili będą smaczne.
Na dole wpisu znajdziesz przepisy w wersji do pobrania i druku.
Sałatka z arbuza i sera feta
- 1/2 mini arbuza
- 1 kostka sera feta
- 1 czerwona cebula
- Garść liści mięty
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny/limonki
Wydrąż pestki z arbuza (a najlepiej użyj takiego bez pestek). Pokrój owoc w kostkę, tak samo fetę. Połącz je w misce. Posiekaj miętę. Obierz cebulę i pokrój w półplastry. Dodaj oba składniki do miski.
Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz, polej dressingiem sałatkę. Możesz podawać od razu.
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów
- 200 fasolki szparagowej
- 2-3 pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki miodu
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
Oderwij końcówki z jednej strony fasolki. Ugotuj ją we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 10 minut).
Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj chili. Obierz i pokrój w plastry czosnek.
Przygotuj dressing z chili, czosnku, oliwy, miodu i odrobiny soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
Odcedź fasolkę. Włóż ją do miski z pomidorami, polej dressingiem, wymieszaj.
Azjatyckie ogórki
- 8 ogórków gruntowych
- sos sojowy
- sos rybny
- 1 papryczka chili
- sezam
- ocet ryżowy
- miód
Pokrój ogórki w paski albo w plastry. Upraż sezam i posyp nim ogórki.
Wymieszaj w miseczce sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i miód. Posiekaj chili, dodaj do dressingu. Dobrze wymieszaj i polej nim ogórki.
Najlepiej odstaw ogórki do lodówki na 20-30 minut.
Darmowe warsztaty kulinarne online
Jeśli chcesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotować wszystkie te sałatki, to możesz obejrzeć je na filmie na moim instagramie – to zapis bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które organizowałam w lipcu 2020.
Szukasz jeszcze inny pomysłów na sałatki na grilla?
Potrzebujesz pomocy w wymyślaniu kolejnych posiłków? Wypróbuj moje e-booki kulinarne
Zapisz poniższe grafiki albo kliknij, żeby pobrać przepisy w wersji do druku