pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to jedno z moich najmilszych odkryć w kuchni. W dzieciństwie uwielbiałam tego ugotowanego przez mamę, z ogromną ilością bułki tartej z masłem (o resztki bułki na dnie miski odbywaliśmy w domu prawdziwe batalie). Jednak dopiero upieczenie kalafiora spowodowało, że moja miłość wybuchła z nową mocą, a ja postanowiłam już nigdy więcej nie przygotowywać go inaczej.

Pieczenie wydobywa z kalafiora słodkie nuty, ma on inną konsystencję niż ten gotowany (jest bardziej chrupki), a do tego te karmelizowane, przypieczone brzegi… I co najważniejsze – pieczenie kalafiora jest proste i ekspresowe.

Pieczony kalafior – dodatkowe informacje

  • kalafior możesz upiec w całości, jednak to zdecydowanie wydłuża czas pieczenia; należy też wtedy uważać, aby sama góra się nie przypaliła (możesz na część pieczenia zakryć go folią aluminiową);
  • w tym przepisie podaję przykładową mieszankę przypraw. Jednak warto wypróbować różne kombinacje, które będą do kalafiora pasować. Polecam tu takie przyprawy, jak: sumak, za’atar, ostra papryka, harissa, mięta, papryka wędzona;
  • upieczony kalafior nadaje się do przechowywania w lodówce – w zamkniętym pojemniku ok. 3 dni;
  • możesz go wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do dania głównego, warzywo do maczania w sosie lub hummusie, element tacy przekąsek, nadzienie do wrapa, pity bądź naleśnika. Możesz go również zmiksować z bulionem lub wodą na zupę krem.

Przepis na pieczonego kalafiora

Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia

Liczba porcji – 3-4

  • 1 kalafior
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki srirachy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • świeżo mielony pieprz

Kalafior umyj, osusz i podziel na różyczki. Łodyga kalafiora również jest jadalna, możesz ją pokroić w małe kawałki i upiec. Wymieszaj oliwę i przyprawy w miseczce. Natrzyj nimi kawałki kalafiora. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść na niej różyczki i rozłóż je równomiernie na całej powierzchni. Piecz ok. 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Podawaj na ciepło albo na zimno.

pieczony kalafior
Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: Sałatki na grilla - bez mięsa! Proste i szybkie przepisy - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*