
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to jedno z moich najmilszych odkryć w kuchni. W dzieciństwie uwielbiałam tego ugotowanego przez mamę, z ogromną ilością bułki tartej z masłem (o resztki bułki na dnie miski odbywaliśmy w domu prawdziwe batalie). Jednak dopiero upieczenie kalafiora spowodowało, że moja miłość wybuchła z nową mocą, a ja postanowiłam już nigdy więcej nie przygotowywać go inaczej.
Pieczenie wydobywa z kalafiora słodkie nuty, ma on inną konsystencję niż ten gotowany (jest bardziej chrupki), a do tego te karmelizowane, przypieczone brzegi… I co najważniejsze – pieczenie kalafiora jest proste i ekspresowe.
Pieczony kalafior – dodatkowe informacje
- kalafior możesz upiec w całości, jednak to zdecydowanie wydłuża czas pieczenia; należy też wtedy uważać, aby sama góra się nie przypaliła (możesz na część pieczenia zakryć go folią aluminiową);
- w tym przepisie podaję przykładową mieszankę przypraw. Jednak warto wypróbować różne kombinacje, które będą do kalafiora pasować. Polecam tu takie przyprawy, jak: sumak, za’atar, ostra papryka, harissa, mięta, papryka wędzona;
- upieczony kalafior nadaje się do przechowywania w lodówce – w zamkniętym pojemniku ok. 3 dni;
- możesz go wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do dania głównego, warzywo do maczania w sosie lub hummusie, element tacy przekąsek, nadzienie do wrapa, pity bądź naleśnika. Możesz go również zmiksować z bulionem lub wodą na zupę krem.
Przepis na pieczonego kalafiora
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji – 3-4
- 1 kalafior
- 4-5 łyżek oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki srirachy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- świeżo mielony pieprz
Kalafior umyj, osusz i podziel na różyczki. Łodyga kalafiora również jest jadalna, możesz ją pokroić w małe kawałki i upiec. Wymieszaj oliwę i przyprawy w miseczce. Natrzyj nimi kawałki kalafiora. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść na niej różyczki i rozłóż je równomiernie na całej powierzchni. Piecz ok. 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Podawaj na ciepło albo na zimno.



One Comment
Pingback: