Piernikowe placki jabłkowe (5 składników)
Czy 10:30 to jeszcze pora śniadania? U nas od prawie 3 lat to ewentualnie drugiego, bo o pierwszym już zdążyliśmy zapomnieć… Spontaniczne placki jabłkowe zasługują na ślad, bo to tylko kilka składników, a smakują jak Boże Narodzenie.
Placki jabłkowe – dodatkowe wskazówki
Zanim przejdę do właściwego przepisu, jeszcze kilka uwag dotyczących przygotowania, przechowywania oraz – przerobienia masy na taką do smażenia gofrów.
- masa powinna być bardzo gęsta, żeby placki utrzymały zwartą formę – konsystencja gęstej śmietany;
- z podanej porcji składników wychodzi 18-20 sztuk, można je zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku albo tosterze/ gofrownicy podczas odmrażania;
- placki możesz również przechowywać pod przykryciem albo w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 dni;
- placki bez problemu zabierzesz na wynos, np. w pojemniku albo zawinięte w papier śniadaniowy
- możesz podać je z dodatkami – dżemem, owocami, kremem czekoladowym, wiórkami kokosowymi czy orzechami, ale same też smakują bardzo dobrze
- jeśli do masy dodasz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mąki więcej i 1/3 szklanki oleju, to wyjdzie niezła masa do gofrów;
- placki można usmażyć bez tłuszczu na porządnej patelni, ja wolę na odrobinie oliwy
- Placki podałabym dzieciom powyżej 1. roku życia. Jeśli chcesz podać je niemowlakowi, pomiń cukier, dzięki jabłkom i tak będą delikatnie słodkie.
Placki jabłkowe – składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: 5 minut przygotowanie masy, ok. 20-30 minut smażenie partiami
Liczb porcji: 18-20 sztuk
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2 szklanki) albo 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka roślinnego
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, przyprawę, jajka i mleko. Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Połącz je z masą i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy na patelni i łyżką wlewaj masę. Smaż ok. 4 minut z jednej strony. Odsącz po usmażeniu na ręczniku papierowym. Natłuść patelnię przed kolejną partią.
Szukasz innych przepisów? Sprawdź ostatnie wpisy oraz moje e-booki kulinarne
- Truskawki z jogurtem, miodem i sezamem
- Darmowy webinar o azjatyckich smakach!
- Książki, które czytam i polecam (albo odradzam 😉
- Rozgrzewający napar z imbiru
- Jak mrozić warzywa?