placki jabłkowe

Piernikowe placki jabłkowe (5 składników)

Czy 10:30 to jeszcze pora śniadania? U nas od prawie 3 lat to ewentualnie drugiego, bo o pierwszym już zdążyliśmy zapomnieć… Spontaniczne placki jabłkowe zasługują na ślad, bo to tylko kilka składników, a smakują jak Boże Narodzenie.

Placki jabłkowe – dodatkowe wskazówki

Zanim przejdę do właściwego przepisu, jeszcze kilka uwag dotyczących przygotowania, przechowywania oraz – przerobienia masy na taką do smażenia gofrów.

  • masa powinna być bardzo gęsta, żeby placki utrzymały zwartą formę – konsystencja gęstej śmietany;
  • z podanej porcji składników wychodzi 18-20 sztuk, można je zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku albo tosterze/ gofrownicy podczas odmrażania;
  • placki możesz również przechowywać pod przykryciem albo w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 dni;
  • placki bez problemu zabierzesz na wynos, np. w pojemniku albo zawinięte w papier śniadaniowy
  • możesz podać je z dodatkami – dżemem, owocami, kremem czekoladowym, wiórkami kokosowymi czy orzechami, ale same też smakują bardzo dobrze
  • jeśli do masy dodasz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki mąki więcej i 1/3 szklanki oleju, to wyjdzie niezła masa do gofrów;
  • placki można usmażyć bez tłuszczu na porządnej patelni, ja wolę na odrobinie oliwy
  • Placki podałabym dzieciom powyżej 1. roku życia. Jeśli chcesz podać je niemowlakowi, pomiń cukier, dzięki jabłkom i tak będą delikatnie słodkie.

Placki jabłkowe – składniki i przygotowanie

Czas przygotowania: 5 minut przygotowanie masy, ok. 20-30 minut smażenie partiami

Liczb porcji: 18-20 sztuk

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2 szklanki) albo 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, przyprawę, jajka i mleko. Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Połącz je z masą i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy na patelni i łyżką wlewaj masę. Smaż ok. 4 minut z jednej strony. Odsącz po usmażeniu na ręczniku papierowym. Natłuść patelnię przed kolejną partią.

Szukasz innych przepisów? Sprawdź ostatnie wpisy oraz moje e-booki kulinarne

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*