Truskawki z jogurtem, miodem i sezamem
Mogłabym tu tworzyć długi wstęp złożony z zachwytów – ale prawda jest taka, że te truskawki z jogurtem, miodem, sezamem i migdałami w ogóle nie potrzebują pochwał. Są idealne na lato – do zabrania na piknik, na śniadanie pachnące wakacjami i żeby w pełni nacieszyć się truskawkowym sezonem. A jak truskawki się skończą, to po prostu wymień je na borówki, maliny, wydrylowane czereśnie albo jeżyny!.
Truskawki z jogurtem – przepis
- 1 skyr naturalny (albo gęsty jogurt grecki, jogurt kokosowy bądź inny roślinny)
- 1 garść truskawek (pasują też borówki, poziomki, maliny i jeżyny)
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka miodu
- kilka listków mięty
- 10 migdałów
Pokrój truskawki w ćwiartki. W razie potrzeby podgrzej miód, żeby był płynny. Posiekaj miętę.
Do miski przełóż skyr. Ułóż truskawki, polej całość miodem. Dodaj sezam, migdały i miętę. Jedz i pomrukuj z radości.
Ten deser możesz też wymieszać i zamrozić w foremkach na lody.