truskawki z jogurtem
Przekąski,  Przepisy,  Roślinne,  Śniadanie

Truskawki z jogurtem, miodem i sezamem

Mogłabym tu tworzyć długi wstęp złożony z zachwytów – ale prawda jest taka, że te truskawki z jogurtem, miodem, sezamem i migdałami w ogóle nie potrzebują pochwał. Są idealne na lato – do zabrania na piknik, na śniadanie pachnące wakacjami i żeby w pełni nacieszyć się truskawkowym sezonem. A jak truskawki się skończą, to po prostu wymień je na borówki, maliny, wydrylowane czereśnie albo jeżyny!.

Truskawki z jogurtem – przepis

  • 1 skyr naturalny (albo gęsty jogurt grecki, jogurt kokosowy bądź inny roślinny)
  • 1 garść truskawek (pasują też borówki, poziomki, maliny i jeżyny)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków mięty
  • 10 migdałów

Pokrój truskawki w ćwiartki. W razie potrzeby podgrzej miód, żeby był płynny. Posiekaj miętę.

Do miski przełóż skyr. Ułóż truskawki, polej całość miodem. Dodaj sezam, migdały i miętę. Jedz i pomrukuj z radości.

Ten deser możesz też wymieszać i zamrozić w foremkach na lody.

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *