gofry ziemniaczane drożdżowe

Sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych

Chciałabym ogłosić się pomysłodawczynią tego przepisu na sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych, ale po raz kolejny to skutek uboczny oglądania tik toka. Chwilę przed zaśnięciem mignął mi przed oczami sposób na dressing do sałatki przygotowany z usmażonych pomidorków.

I nie tylko śniły mi się całą noc, ale rano postanowiłam przetestować ten sposób. Jest dużo szybszy niż piekarnik, ponieważ pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni. Roboty na kilka minut, całe 5 składników, a efekt – daję 12/10!

Na samym dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku 🙂

Sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g orzechów laskowych albo ziemnych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i smaż na niej pomidory, na mocnym ogniu, ok. 4-5 minut, żeby dobrze się podpiekły. Przełóż je do blendera, dodaj sól, pieprz, orzechy, ew. odrobinę wody i zmiksuj na gładki sos.

sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych

Sos podałam z goframi ziemniaczanymi z tego przepisu, ale może służyć za sos makaronu, smarowidło do kanapek albo dressing do sałatki. Sos można też podzielić na porcje i zamrozić, a potem przez kilka miesięcy przechowywać w zamrażarce i używać w sytuacjach awaryjnych. Można też eksperymentować z orzechami – nie polecam jedynie włoskich, bo sos wyjdzie za gorzki. Gdyby okazał się za kwaśny, można go delikatnie posłodzić.

Szukasz więcej prostych, tanich i ekspresowych przepisów? Sprawdź moje e-booki!

Kliknij na zdjęcie poniżej, żeby pobrać PDF z przepisem

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: Gofry ziemniaczane (drożdżowe) - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*