Sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych
Chciałabym ogłosić się pomysłodawczynią tego przepisu na sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych, ale po raz kolejny to skutek uboczny oglądania tik toka. Chwilę przed zaśnięciem mignął mi przed oczami sposób na dressing do sałatki przygotowany z usmażonych pomidorków.
I nie tylko śniły mi się całą noc, ale rano postanowiłam przetestować ten sposób. Jest dużo szybszy niż piekarnik, ponieważ pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni. Roboty na kilka minut, całe 5 składników, a efekt – daję 12/10!
Na samym dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku 🙂
Sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 80 g orzechów laskowych albo ziemnych
- oliwa
- sól
- pieprz
Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i smaż na niej pomidory, na mocnym ogniu, ok. 4-5 minut, żeby dobrze się podpiekły. Przełóż je do blendera, dodaj sól, pieprz, orzechy, ew. odrobinę wody i zmiksuj na gładki sos.
Sos podałam z goframi ziemniaczanymi z tego przepisu, ale może służyć za sos makaronu, smarowidło do kanapek albo dressing do sałatki. Sos można też podzielić na porcje i zamrozić, a potem przez kilka miesięcy przechowywać w zamrażarce i używać w sytuacjach awaryjnych. Można też eksperymentować z orzechami – nie polecam jedynie włoskich, bo sos wyjdzie za gorzki. Gdyby okazał się za kwaśny, można go delikatnie posłodzić.
Szukasz więcej prostych, tanich i ekspresowych przepisów? Sprawdź moje e-booki!
Kliknij na zdjęcie poniżej, żeby pobrać PDF z przepisem
One Comment
Pingback: