gofry ziemniaczane

Gofry ziemniaczane (drożdżowe)

Gofry ziemniaczane? Ja mówię wielkie TAK! To coś pomiędzy gofrem a plackiem ziemniaczanym, idealne rozwiązanie dla osób, które od słodyczy wolą coś słonego. Jest coś absolutnie rozpustnego w tych chrupiących gofrach ziemniaczanych z podsmażoną cebulką i chrupkim wyrośniętym ciastem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo choć to drożdżowe gofry ziemniaczane, to nie potrzebują czasu na wyrastanie. Wystarczy im rozrobienie suchych drożdży z ciepłą wodą i cukrem oraz odstawienie tej mieszanki na kilka minut, kiedy szykujemy warzywa.

Gofrownica, której używam do smażenia, ma moim zdaniem kluczowe znaczenie, bo musi mieć dużą moc i naprawdę mocno smażyć. Dzięki temu ziemniaki nie będą surowe, a całe ciasto wyjdzie chrupkie. Nieustannie używam gofrownicy z MPM mgo-13, do której zostawiam link afiliacyjny do Allegro (otrzymuję kilkadziesiąt groszy, jeśli zdecydujesz się na zakupy za pośrednictwem tego linku).

Na dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku 🙂

Gofry ziemniaczane drożdżowe

8 dużych gofrów

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól 
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru

Wsyp drożdże do małej miseczki, dodaj cukier i ok. 50 ml ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zrumień cebulę z czosnkiem.

Zacznij rozgrzewać gofrownicę, żeby była odpowiednio gorąca (w mojej gofrownicy to prawie maksimum mocy).

Obierz ziemniaki – zmiksuj na drobne kawałki (albo zetrzyj na tarce). Nie odciskaj wody z ziemniaków. Przełóż je do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj masę. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Zamknij ostrożnie i zapiekaj ok. 8-9 minut. Na koniec możesz obrócić gofry. Studź je na kratce.

Możesz podać je z serkiem śmietankowym i zielonym groszkiem albo sosem z pieczonych pomidorów i brokułami.

gofry ziemniaczane drożdżowe

Pamiętaj, że gofry możesz mrozić – dzięki temu możesz przygotować je na zapas i potem wyciągać po kilka sztuk i odgrzewać w mikrofalówce albo gofrownicy.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki

Przepis w wersji do pobrania i druku (kliknij na zdjęcie, żeby pobrać PDF z plikiem)

Czy ten wpis był przydatny?

2 komentarze

  1. Pingback: Sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych - Olga Pawlikowska

  2. Pingback: Muffiny pizza - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*