Gofry ziemniaczane (drożdżowe)
Gofry ziemniaczane? Ja mówię wielkie TAK! To coś pomiędzy gofrem a plackiem ziemniaczanym, idealne rozwiązanie dla osób, które od słodyczy wolą coś słonego. Jest coś absolutnie rozpustnego w tych chrupiących gofrach ziemniaczanych z podsmażoną cebulką i chrupkim wyrośniętym ciastem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo choć to drożdżowe gofry ziemniaczane, to nie potrzebują czasu na wyrastanie. Wystarczy im rozrobienie suchych drożdży z ciepłą wodą i cukrem oraz odstawienie tej mieszanki na kilka minut, kiedy szykujemy warzywa.
Gofrownica, której używam do smażenia, ma moim zdaniem kluczowe znaczenie, bo musi mieć dużą moc i naprawdę mocno smażyć. Dzięki temu ziemniaki nie będą surowe, a całe ciasto wyjdzie chrupkie. Nieustannie używam gofrownicy z MPM mgo-13, do której zostawiam link afiliacyjny do Allegro (otrzymuję kilkadziesiąt groszy, jeśli zdecydujesz się na zakupy za pośrednictwem tego linku).
Na dole wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku 🙂
Gofry ziemniaczane drożdżowe
8 dużych gofrów
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
Wsyp drożdże do małej miseczki, dodaj cukier i ok. 50 ml ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zrumień cebulę z czosnkiem.
Zacznij rozgrzewać gofrownicę, żeby była odpowiednio gorąca (w mojej gofrownicy to prawie maksimum mocy).
Obierz ziemniaki – zmiksuj na drobne kawałki (albo zetrzyj na tarce). Nie odciskaj wody z ziemniaków. Przełóż je do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj masę. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Zamknij ostrożnie i zapiekaj ok. 8-9 minut. Na koniec możesz obrócić gofry. Studź je na kratce.
Możesz podać je z serkiem śmietankowym i zielonym groszkiem albo sosem z pieczonych pomidorów i brokułami.
Pamiętaj, że gofry możesz mrozić – dzięki temu możesz przygotować je na zapas i potem wyciągać po kilka sztuk i odgrzewać w mikrofalówce albo gofrownicy.
Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki
Przepis w wersji do pobrania i druku (kliknij na zdjęcie, żeby pobrać PDF z plikiem)
2 komentarze
Pingback:
Pingback: