Muffiny pizza
Muffiny pizza to bardzo prosty, szybki i naprawdę przepyszny przepis na wytrawne muffinki, które można zjeść na ciepło albo na zimno. Są znakomitą przekąską, opcją na wynos, ale też można je mrozić i przygotować na zapas. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – musisz pokroić i wymieszać składniki, resztę roboty zrobi piekarnik.
Muffiny pizza to także mój sposób na wykorzystanie resztek z lodówki – kawałek sera, ostatnie oliwki, pół cebuli? Świetnie, wszystkie te dodatki mogę dodać do wypiekanych muffinek.
Muffiny pizza – składniki i przygotowanie (12 babeczek)
- 2 szklanki mąki (ok. 320 g) orkiszowej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka (ok. 400 ml)
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 5 dużych plastrów żółtego sera
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- garść czarnych oliwek
Zamienniki i wskazówki
- Możesz wymienić mąkę orkiszową na pszenną zwykłą (np. 650), ale dodaj mniej płynu do muffinów, żeby ciasto było gęste
- Mleko roślinne zastąpisz mlekiem krowim
- Zamiast sera w plastrach użyj tartego żółtego albo pleśniowego
- Do muffinek pasują też: kawałki papryki, cukinii, kukurydza, boczek, pieczarki, kapary, szynka, tuńczyk z puszki, cebula
Sposób przygotowania
- Możesz wymienić mąkę orkiszową na pszenną zwykłą (np. 650), ale dodaj mniej płynu do muffinów, żeby ciasto było gęste
- Mleko roślinne zastąpisz mlekiem krowim
- Zamiast sera w plastrach użyj tartego żółtego albo pleśniowego
- Do muffinek pasują też: kawałki papryki, cukinii, kukurydza, boczek, pieczarki, kapary, szynka, tuńczyk z puszki, cebula
- Piecz ok. 20 minut, na koniec możesz sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone (są dobre, jeśli ciasto wewnątrz nie przywiera do patyczka)
- Wyciągnij je z piekarnika i ostudź albo zjedz na ciepło
- Muffiny po ostygnięciu możesz zamrozić
Szukasz innych prostych i sprawdzonych przepisów? Zobacz moje e-booki:
A może wolisz gofry zamiast muffinek?