Tosty francuskie na słono
Tosty francuskie na słodko to chyba jedno z najbardziej rozpustnych, wystawnych śniadań. Ale jako że sama bardziej lubię słonycze od słodyczy, to zdecydowanie wybieram tosty francuskie na słono! Zwykle smażę je, żeby na koniec na każdym położyć plaster żółtego sera, a na talerzu udekorować kleksem keczupu. Ot, trochę wspomnienie dzieciństwa, trochę lenistwo, trochę szybkie śniadanie.
Jednak bardzo lubię weekendowe hedonistyczne śniadania i tosty francuskie na słono w wersji z czosnkowymi pieczarkami i parmezanem to idealny wybór. Na Instagramie napisałam, że gdybym miała własną kawiarnię ze śniadaniami, to byłaby pozycja obowiązkowa w karcie. Zdanie podtrzymuję. Chodźcie na śniadanie!
Tosty francuskie na słono – przepis (5-6 tostów)
Składniki
- 2 duże jajka (L)
- 60-80 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- szczypta soli
- 5-6 kromek chleba (może być czerstwy)
- 1 czubata łyżka masła
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 80 g parmezanu (może być inny twardy ser, grana padano, cheddar)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- czosnkowe pieczarki (przepis poniżej)
Jajka roztrzep widelcem w misce razem z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni rozgrzej olej i masło. Chleb maczaj dokładnie z obu stron w jajecznej masie i smaż ok. 4-5 minut z każdej ze stron. Odsącz na ręczniku papierowym po usmażeniu. Posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj na tarce parmezan. Podawaj tosty francuskie ze smażonymi pieczarkami, posypane obficie parmezanem oraz natką pietruszki.
Czosnkowe pieczarki z rozmarynem
Składniki
- 250 g pieczarek (białych albo brązowych)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka sosu sojowego (albo sól do smaku)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plastry (nóżki też, nie wyrzucaj ich). Obierz czosnek i również pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Wrzuć pieczarki, rozłóż równomiernie i przez 2-3 minuty nie mieszaj, niech zaczną się smażyć (palnik powinien być mocno rozgrzany). Po tym czasie zacznij mieszać i wsyp rozmaryn oraz dodaj czosnek. Dopraw sosem sojowym albo solą do smaku. Smaż jeszcze ok. 5 minut. Na sam koniec dodaj odrobinę cukru, szybko wymieszaj i po minucie, kiedy już pieczarki będą złotobrązowe, wyłącz palnik. Przekładaj je od razu na ciepłe tosty francuskie na słono.
Takie smażone pieczarki możesz wykorzystać jako dodatek do grilla, element sałatki albo rodzaj “posypki” do domowych frytek. Smak sera doskonale uzupełnia smak tak smażonych grzybów!