Kotlety rybne – tylko 6 składników!
Nie masz pomysłów na dania z ryb? Kotlety rybne w tej wersji są jednym z najprostszych przepisów, jakie wymyśliłam. Mają niewiele składników, są bardzo szybkie w przygotowaniu, niewiele przy nich roboty, a nadmiar gotowych kotletów można zamrozić.
Czyli w zasadzie – danie idealne!
Poza tym, kotlety rybne z łososia i cukinii są bardzo dobrym pomysłem do podania dzieciom. Dlaczego? Z kilku powodów:
- dla najmłodszych to wygodna forma podania – można kotlety jeść rączkami albo podawać małe kawałki na widelcu/łyżeczce
- mają dodatek sezamu, a więc świetne źródło żelaza, którego często szukamy w dziecięcej diecie, aby uniknąć anemii
- cukinia jest bogata w witaminę C, a więc pomaga przyswajać żelazo z sezamu
- ryby są bogate w DHA – nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3; to ważne nie tylko dla dzieci, ryby, algi czy owoce morza bogate w ten składnik pomagają w rozwoju układu nerwowego i poprawiają wzrok
- dla starszych dzieci, które mniej chętnie próbują nowych potraw albo odmawiają jedzenia ryb forma kotletów może być nową formą podania jedzenia, która je zaciekawi i zachęci do testów
Na dole wpisu znajdziesz zdjęcia z relacją przygotowania kotletów rybnych krok po kroku, a następnie plik z przepisem w wersji do druku.
Kotlety rybne – przepis (14-15 sztuk)
- 1 cukinia (ok 300-400 g)
- 300 g łososia bez skóry
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej mozzarelli (albo np. parmezanu)
- 2 łyżki prażonego sezamu (albo siekanych orzechów bądź słonecznika)
- 8 łyżek mąki pszennej (ok. 100 g)
- Sól
- Chili (albo sriracha)
- Olej do smażenia
Pokrój cukinię w grubą kostkę i pulsacyjnie posiekaj w blenderze (wystarczy kilka sekund; możesz też użyć tarki i zetrzeć). Przełóż do miski, lekko posól i odstaw. Pokrój surową rybę w kostkę i również błyskawicznie zmiksuj.Odsącz płyn z cukinii. Dodaj rybę, jajko, sezam i mozzarellę. Wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę, jeszcze odrobinę soli i pół łyżeczki chili (albo 2 łyżeczki srirachy – ostrego tajskiego sosu, dostępnego np. w Lidlu). Wymieszaj dokładnie.Rozgrzej olej na patelni. Zwilż ręce wodą. Formuj kotlety i wykładaj na patelnię. Nie obracaj co chwilę, poczekaj kilka minut i dopiero wtedy obróć. Po smażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
Uwagi do przepisu
- usmażone, schłodzone kotlety możesz zamrozić – odmrażaj je w piekarniku albo na patelni
- łososia możesz zastąpić inną rybą – dorszem, pstrągiem tęczowym albo mintajem – ważne, aby pozbyć się z ryby ewentualnych ości
- jeśli używasz ryby rozmrożonej, dobrze odciśnij z niej płyn
Szukasz więcej prostych przepisów?
Zapisz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać ten przepis w wersji do druku.