
Grillowana sałata z truskawkowym dressingiem
Grillowana sałata brzmiała dla mnie kilka lat temu co najmniej podejrzanie. Okazało się jednak, że jest przepyszna! I bardzo prosta do zrobienia. Choć dla niektórych te składniki mogą brzmieć dziwnie i pozornie do siebie nie pasować, to obiecuję – znakomicie się uzupełniają!
Na końcu tego wpisu znajdziesz przepis na grillowaną sałatę w wersji do pobrania i druku
Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy
Grillowana sałata z truskawkowym dressingiem
Składniki 2 porcje
- 2 małe sałaty rzymskie
- 180 g wędzonego twarogu
- 180 g truskawek (ok. 2 garści)
- 80 g prażonych migdałów (lub innych prażonych, solonych orzechów)
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
Umyj sałaty, dokładnie osusz i przekrój każdą na pół. Wytnij głąb (twardą część na dole sałaty), posmaruj liście odrobiną oliwy i grilluj 5-6 minut, aby się zbrązowiły. W tym czasie przygotuj dressing – zmiksuj truskawki, kolendrę, sok z limonki, miód, czarny pieprz i oliwę z oliwek na gęsty sos.
Migdały zmiażdż na małe kawałki (ja robię to tłuczkiem do mięsa – a orzechy wkładam do woreczka śniadaniowego, żeby nie pryskały po całej kuchni). Ułóż sałaty na talerzach, pokrusz na nie ser, polej obficie dressingiem i udekoruj migdałami. Podawaj od razu.

Potrzebujesz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne
Kliknij na poniższą grafikę, aby pobrać i zapisać przepis



One Comment
Pingback: