grillowana sałata

Grillowana sałata z truskawkowym dressingiem

Grillowana sałata brzmiała dla mnie kilka lat temu co najmniej podejrzanie. Okazało się jednak, że jest przepyszna! I bardzo prosta do zrobienia. Choć dla niektórych te składniki mogą brzmieć dziwnie i pozornie do siebie nie pasować, to obiecuję – znakomicie się uzupełniają!

Na końcu tego wpisu znajdziesz przepis na grillowaną sałatę w wersji do pobrania i druku

Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy

Grillowana sałata z truskawkowym dressingiem

Składniki 2 porcje

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 180 g wędzonego twarogu
  • 180 g truskawek (ok. 2 garści)
  • 80 g prażonych migdałów (lub innych prażonych, solonych orzechów)
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy

Umyj sałaty, dokładnie osusz i przekrój każdą na pół. Wytnij głąb (twardą część na dole sałaty), posmaruj liście odrobiną oliwy i grilluj 5-6 minut, aby się zbrązowiły. W tym czasie przygotuj dressing – zmiksuj truskawki, kolendrę, sok z limonki, miód, czarny pieprz i oliwę z oliwek na gęsty sos.

Migdały zmiażdż na małe kawałki (ja robię to tłuczkiem do mięsa – a orzechy wkładam do woreczka śniadaniowego, żeby nie pryskały po całej kuchni). Ułóż sałaty na talerzach, pokrusz na nie ser, polej obficie dressingiem i udekoruj migdałami. Podawaj od razu.

Potrzebujesz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne

Kliknij na poniższą grafikę, aby pobrać i zapisać przepis

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Sałatka na grilla? Mam 8 prostych przepisów! - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*