
Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym
Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym – czyli pomysł na szybki obiad, przekąskę, dodatek do grilla. To bardziej inspiracja pesto, miksowany zielony gęsty sos do warzyw, ale bez orzechów i sera. Za to na górę dodałam camembert, którego kremowa konsystencja bardzo dobrze uzupełnia resztę.
Na samym końcu tego wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku
Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy
Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym
Składniki 4 porcje
- 1 niewielki bakłażan
- 1 cukinia
- 1 por
- 100 g pieczarek
- 200 g sera camembert
- kilka łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój: por w plastry, cukinię i bakłażana w półplastry. Pieczarki możesz zostawić w całości. W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oliwy z solą i pieprzem. Smaruj tym warzywa, które następnie grilluj. Przygotuj sos: zmiksuj natkę, koperek, czosnek, sól, 2 łyżki oliwy i sok z 1/2 cytryny.
Ułóż grillowane warzywa na talerzu, obficie polej je zielonym sosem i poukładaj na wierzchu kawałki sera. Podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:
Kliknij w poniższą grafikę, aby pobrać przepis w wersji do druku



One Comment
Pingback: