grillowane warzywa z pesto

Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym

Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym – czyli pomysł na szybki obiad, przekąskę, dodatek do grilla. To bardziej inspiracja pesto, miksowany zielony gęsty sos do warzyw, ale bez orzechów i sera. Za to na górę dodałam camembert, którego kremowa konsystencja bardzo dobrze uzupełnia resztę.

Na samym końcu tego wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku

Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy

Grillowane warzywa z pesto i serem pleśniowym

Składniki 4 porcje

  • 1 niewielki bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  • 200 g sera camembert
  • kilka łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój: por w plastry, cukinię i bakłażana w półplastry. Pieczarki możesz zostawić w całości. W miseczce wymieszaj 2-3 łyżki oliwy z solą i pieprzem. Smaruj tym warzywa, które następnie grilluj. Przygotuj sos: zmiksuj natkę, koperek, czosnek, sól, 2 łyżki oliwy i sok z 1/2 cytryny.

Ułóż grillowane warzywa na talerzu, obficie polej je zielonym sosem i poukładaj na wierzchu kawałki sera. Podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Kliknij w poniższą grafikę, aby pobrać przepis w wersji do druku

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Sałatka na grilla? Mam 8 prostych przepisów! - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*