salsa truskawkowa
Przekąski,  Przepisy,  Roślinne,  Warzywa

Salsa truskawkowa

Czerwona, soczysta, pachnąca latem i słodyczą – salsa truskawkowa może być dodatkiem do mięsa albo osobną sałatką na stole zastawionym przekąskami. Warto pamiętać o pokrojeniu składników w podobnej wielkości kostkę, bo dzięki temu dobrze się ją gryzie i składniki równomiernie przechodzą swoimi smakami.

Miętę w przepisie można zastąpić kolendrą, ale jednak polecam najbardziej opcję z miętą!

Na samym końcu tego wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku

Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy

Salsa truskawkowa

Składniki 4 porcje

  • 2 pomidory malinowe
  • 150 g truskawek
  • 1 duża czerwona papryka
  • garść liści mięty
  • ok. 4 cm świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (miodu)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz

Pokrój pomidory, paprykę i truskawki w małą kostkę i wrzuć do miski. Posiekaj miętę, imbir obierz (najlepiej łyżeczką) i zetrzyj na tarce, dodaj do warzyw i owoców. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i znowu wymieszaj. Możesz podawać od razu, choć warto dać tej salsie ok. 30 minut w lodówce, żeby składniki się przegryzły i smaki przełamały.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Kliknij na poniższą grafikę, aby pobrać przepis na salsę truskawkową w wersji do druku

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *