Salsa truskawkowa
Czerwona, soczysta, pachnąca latem i słodyczą – salsa truskawkowa może być dodatkiem do mięsa albo osobną sałatką na stole zastawionym przekąskami. Warto pamiętać o pokrojeniu składników w podobnej wielkości kostkę, bo dzięki temu dobrze się ją gryzie i składniki równomiernie przechodzą swoimi smakami.
Miętę w przepisie można zastąpić kolendrą, ale jednak polecam najbardziej opcję z miętą!
Na samym końcu tego wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku
Pozostałe przepisy z cyklu Sałatka na grilla znajdziesz tutaj – przejdź do listy
Salsa truskawkowa
Składniki 4 porcje
- 2 pomidory malinowe
- 150 g truskawek
- 1 duża czerwona papryka
- garść liści mięty
- ok. 4 cm świeżego imbiru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy (miodu)
- 3 łyżki soku z limonki
- świeżo mielony czarny pieprz
Pokrój pomidory, paprykę i truskawki w małą kostkę i wrzuć do miski. Posiekaj miętę, imbir obierz (najlepiej łyżeczką) i zetrzyj na tarce, dodaj do warzyw i owoców. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i znowu wymieszaj. Możesz podawać od razu, choć warto dać tej salsie ok. 30 minut w lodówce, żeby składniki się przegryzły i smaki przełamały.
Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:
Kliknij na poniższą grafikę, aby pobrać przepis na salsę truskawkową w wersji do druku
One Comment
Pingback: