z czym jeść bób

Z czym jeść bób?

Kiedy już najesz się samego bobu prosto z garnka albo wersji z masłem, koperkiem, solą i zaczynasz się zastanawiać, z czym jeść bób, to mam całkiem sporo pomysłów. Konkretnie 16. Myślę, że spokojnie można znaleźć drugie tyle, bo bób to po prostu bardzo uniwersalny składnik w kuchni. No i sezon jest krótki, dlatego warto go wykorzystać maksymalnie.

Zanim jednak gotowanie, kilka wskazówek dla tych, którzy mają wątpliwości albo nigdy nie jedli bobu – jak go gotować, przechowywać i czego się po bobie spodziewać 😉

Ściąga z bobu

  • sezon na bób trwa przeważnie od czerwca do początków sierpnia
  • w Polsce najczęściej kupimy łuskany bób w woreczkach, w innych krajach europejskich raczej sprzedaje się całe strąki
  • bób ma ok. 7,1 g białka w 100 g (może więc być elementem diety roślinnej, jeśli szukasz zamienników mięsa i ryb)
  • duża zawartość błonnika sprawia, że bób może powodować wzdęcia i gazy – organizm łatwiej go strawi, jeśli do bobu dodasz kminek, rozmaryn, miętę, oregano czy koper włoski
  • po przyjściu do domu przełóż bób do innego pojemnika, jeśli nie przygotowujesz go od razu – inaczej „zaparzy” się w woreczku i szybciej popsuje
  • umyj bób przed gotowaniem
  • gotuj ok. 10-12 minut w osolonej wodzie, aby bób był jędrny (im dłużej będziesz gotować, tym bardziej mączystą będzie mieć konsystencję i wyższy indeks glikemiczny)
  • możesz uprażyć bądź usmażyć surowy bób, bez wcześniejszego gotowania
  • nie musisz obierać bobu ze skórki – najcieńszą skórkę ma młody, mały bób, im późniejszy sezon, tym grubsze skórki bobu
  • skórka nie przyklei się do żołądka – nie ma takiej fizycznej możliwości, bo żołądek jest w ciągłym ruchu (skurcze perystaltyczne) oraz wytwarza kwas żołądkowy, który rozpuszcza pokarm
  • możesz mrozić lekko obgotowany bób i robić w ten sposób zapasy albo mrozić dania z bobem

Z czym jeść bób – 16 pomysłów

Poniżej znajdziesz 16 moich inspiracji na to, z czym łączyć bób oraz kilka sezonowych przepisów z bobem – kliknij w odnośniki, aby przenieść się do przepisów

z czym jeść bób

Sałatka z kaszy i bobu

Makaron z bobem i chorizo

Prażony bób z patelni

Panzanella z bobem

Szukasz więcej prostych przepisów? Zajrzyj do moich e-booków:

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

3 komentarze

  1. Pingback: Prażony bób - 4 składniki - Olga Pawlikowska

  2. Pingback: Sałatka z bobem i kaszą (idealna do lunchboksa) - Olga Pawlikowska

  3. Pingback: Makaron z bobem i chorizo - gotowy w 20 minut - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*