makaron z bobem
Obiad,  Przepisy

Makaron z bobem i chorizo – gotowy w 20 minut

Makaron z bobem i chorizo to pomysł na szybki i przepyszny obiad. Potrzebujesz kilku składników i dosłownie 20 minut, żeby przygotować ten sezonowy makaron z dodatkiem hiszpańskiej kiełbaski, parmezanu i… wody z gotowania makaronu.

Tak, to wcale nie jest takie głupie. Woda, w której gotuje się makaron, ma w sobie skrobię i dzięki niej sosy do makaronu zyskują naprawdę super kremową konsystencję. To, zupełnie przy okazji, dobry sposób, na niemarnowanie wody. Możesz nią też podlać kwiatki (po ostudzeniu). Podobny patent zastosowałam w makaronie ze szpinakiem i mascarpone w e-booku 15 obiadów w 15 minut – polecam Ci go, jeśli lubisz szybkie i tanie przepisy z kuchni świata!

Wracamy jednak do makaronu z bobem i chorizo – poniżej znajdziesz składniki, przygotowanie, a także relację zdjęciową krok po kroku.

Jeśli uwielbiasz bób albo jeszcze nie wiesz, czy uwielbiasz, bo dopiero chcesz się przekonać, zajrzyj do wpisu Z czym jeść bób – znajdziesz tam masę informacji i przepisy.

Makaron z bobem i chorizo

4 porcje

  • 500 g bobu (1 woreczek)
  • 200 g chorizo (jest zarówno w Lidlu, jak i w Biedronce, w stałej ofercie)
  • 1/2 papryczki chili
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 80 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • + woda z gotowania makaronu

Pokrój chorizo w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Posiekaj chili. W garnku zagotuj wodę i posól ją – wrzuć makaron i gotuj ok. 10 minut (musi być al dente, czyli lekko twardy przy odcedzaniu, bo trafi jeszcze na patelnię). Zacznij podsmażać chorizo na patelni. Po 3-4 minutach dodaj chili i bób, smaż ok. 3 minut. Dolej na patelnię 2 chochelki wody z gotowania makaronu. Mieszaj i duś składniki 5 minut. Wrzuć na patelnię makaron, wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jeszcze chochelkę wody i smaż ok. 5 minut. Kiedy makaron jest ugotowany, dodaj do wszystkiego parmezan, wymieszaj i podawaj od razu. Możesz posypać danie natką pietruszki.

Uwagi: nie doprawiaj solą samego dania na patelni, słone jest chorizo i woda z gotowania makaronu. Chorizo możesz zamienić np. na boczek.

Potrzebujesz więcej prostych przepisów? Wypróbuj moje e-booki:

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *