Sałatka z bobem i kaszą (idealna do lunchboksa)
Pyszna, sezonowa i bardzo prosta – sałatka z bobem na bazie kaszy, z dodatkiem brokułu, kukurydzy z puszki i przypraw. Lubię, kiedy sałatki do pracy są sycące, mają źródło białka, węglowodanów i sporo warzyw. Ta spełnia wszystkie kryteria. Po sezonie bób można zastąpić zielonym groszkiem i dodać np. ciecierzycę. A jeśli szukasz innych pomysłów na bób, to w tym wpisie znajdziesz pełne zestawienie – kliknij tutaj.
Sałatka z bobem i kaszą – składniki i przygotowanie
- 250 g bobu
- 150 g kaszy pęczak
- 1/2 brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sezam
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
Ugotuj bób do miękkości (ok. 10-12 minut) i zahartuj pod zimną wodą. Ugotuj kaszę pęczak, 4 minuty przed końcem gotowania wrzuć do niej brokuł, ugotują się razem. Posiekaj natkę pietruszki. Odcedź kukurydzę i przełóż do miski. Dodaj kaszę, bób (możesz go obrać, ale nie musisz), brokuły, natkę. Wymieszaj kilka łyżek oliwy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Możesz przechować sałatkę 2-3 dni w lodówce.
One Comment
Pingback: