Rozgrzewająca zupa na jesień – 2 przepisy
Zupa to jeden z idealnych posiłków jesiennych. Syci, koi i rozgrzewa. Zupa na jesień kojarzy mi się z aromatycznymi przyprawami, kremową konsystencją, wykorzystaniem warzyw, których we wrześniu i październiku jeszcze całkiem sporo czai się w sklepach oraz warzywniakach.
I nieważne, czy lubisz zupy krem czy lekkie zupy z kawałkami warzyw, bo dziś mam 2 przepisy na 2 różne zupy. Obydwa przepisy pochodzą z mojego e-booka 50 tanich przepisów. To zbiór prostych, szybkich i naprawdę tanich przepisów. Bez kombinowania, ze składników dostępnych w Lidlu oraz Biedronce.
Przedstawiam Ci:
- zupę krem z ziemniaków i zielonego groszku
- oraz włoską zupę fasolową.
Udostępniam za darmo 2 przepisy dostępne w e-booku 50 tanich przepisów. Przygotowałam go według cen z sierpnia-września 2022, więc nie są to ceny przed inflacją i kryzysem, ale jak najbardziej aktualne.
Krem z ziemniaka i zielonego groszku – idealnie rozgrzewająca zupa na jesień z kilku składników
Składniki 6-8 porcji Cena za danie: 11,50 zł Cena za porcję: 2,87 zł
- 800 g ziemniaków
- 1 duża puszka groszku albo paczka mrożonego
- 1 cukinia
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 3 duże ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- woda
Posiekaj imbir oraz chili. W garnku rozgrzej olej i zacznij podsmażać chili z imbirem. Pokrój cukinię w grubą kostkę, dodaj do garnka. Czosnek obierz i dodaj ząbki w całości. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, wrzuć do reszty składników. Wymieszaj dokładnie, smaż 2-3 minuty. Zalej zupę wodą, aby kończyła się ok. 5 cm ponad składnikami. Gotuj do miękkości ziemniaków, zwykle ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp groszek. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i zblenduj zupę na gładką masę. Podgrzej ponownie, sprawdź smak, w razie potrzeby mocniej dopraw solą i pieprzem.
Uwagi
Możesz zamrozić nadmiar zupy w woreczkach strunowych albo zamykanym pojemniku. Do zupy podaj grzanki, posyp ją słonecznikiem, sezamem albo natką pietruszki bądź kolendrą. Możesz też skropić wierzch oliwą.
Włoska zupa fasolowa
Składniki 4 porcje Cena za danie 15,50 zł Cena za porcję 3,87 zł
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka fasoli
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki octu
- woda (objętość 5 puszek)
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Zacznij od pokrojenia bakłażana, papryki i cukinii w dużą kostkę, cebuli w małą kostkę, a czosnku w plastry.
Rozgrzej w garnku olej do smażenia. Wrzuć cebulę, po 2 minutach dodaj bakłażana, paprykę i cukinię. Podsmażaj ok. 5 minut. Dorzuć czosnek, odcedzoną fasolę, wlej pomidory, wodę, wymieszaj. Dodaj pozostałe przyprawy, poza octem. Gotuj ok. 10 minut.
Na koniec dodaj ocet, wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki albo kolendrą.
Przepisy pochodzą z e-booka 50 tanich przepisów