mrożenie żywności

Mrożenie żywności – 7 ważnych wskazówek

Mrożenie żywności to jeden z najbezpieczniejszych sposobów na przechowywanie jedzenia. Bezpieczny, długotrwały, zachowujący smak oraz właściwości produktów. Ostatnio na moim instagramie (link do profilu) przeprowadziłam quiz o mrożeniu i podzieliłam się 7 poradami dotyczącymi bezpiecznego mrożenia. Znajdziesz je poniżej.

Tłok w czasie mrożenia

Tak! W zamrażarce mile widziany jest tłok. Im ciaśniej tym lepiej.

Dlaczego?

Im więcej produktów, tym większa szansa na utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury oraz warunków chłodzenia. Przechowywanie lodu i powietrza po prostu się nie opłaca.

Świeże przodem

Im świeższy produkt albo danie zamrozimy tym większa szansa, że rozmrozimy je w równie dobrej formie. A i bakterie nie zdążą się nagromadzić.

Zamrażarka to nie wehikuł czasu, więc nie przywraca świeżości. Jednak potrafi zatrzymać ją w punkcie, w jakim rzecz była w momencie układania do zamrożenia.

Jaja sobie robisz?

Nie robię. Jajka można mrozić. Surowe – żółtka i białka. Albo tylko jedno z nich.

Kiedy robisz bezę, zamroź nadmiar żółtek. Kiedy potrzebujesz żółtek do makaronu, możesz zamrozić białka. Spokojnie, to bezpieczne.

Mrożenie żywności – co z pieczywem?

Marketowe pieczywo powstaje z głęboko mrożonego ciasta. Przed samym wystawieniem do sprzedaży ciasto jest układane w piecach w sklepie i wypiekane.

I oczywiście, że takie pieczywo możesz potem zamrozić w domu. Produkt przeszedł obróbkę termiczną (pieczenie), więc jest bezpieczny do mrożenia! To nie jest mrożenie rozmrożonej rzeczy.

W czym najlepiej mrozić żywność?

Możesz skorzystać z zamykanych pojemników plastikowych, woreczków strunowych, a nawet słoików.

Mrożenie w szkle również jest bezpieczne. Nie napełniaj ich tylko w 100%, żeby podczas mrożenia zawartość nie rozsadziła słoika.

Woreczki strunowe to mój wybór numer jeden, bo jest to opcja wygodna, wielorazowa i można w ten sposób najwięcej zmieścić w zamrażarce.

Który to rocznik?

Nie da się mrozić w nieskończoność. Zawsze ważne też jest sprawdzenie produktów w czasie rozmrażania. Jak wyglądają, pachną, jaki mają smak. Jeśli chodzi o ramy czasowe, to owoce i warzywa możemy przechowywać w zamrażarce do 1 roku.

Dlatego jeśli masz większą zamrażarkę, to warto robić w ciepłych miesiącach zapasy tych produktów, które będą niedostępne zimą.

Mrożenie gotowych dań

Jeśli gotujesz zupę, danie jednogarnkowe albo kulasz kluski śląskie – zamroź ich nadmiar. Dzięki temu zyskasz minimum 1 zapasowy obiad na kolejne miesiące.

A na ile konkretnie miesięcy? Do 4 miesięcy mówimy o bezpiecznym przechowywaniu. Dlatego najlepiej, jeśli na woreczku lub pojemniku zrobisz napis bądź przykleisz taśmę z datą mrożenia.

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Jak mrozić warzywa? - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*