
Jak mrozić warzywa?
Mrożenie warzyw to zdecydowana oszczędność dla portfela – odpowiednie wykorzystanie zamrażarki pozwoli Ci na zrobienie zapasów i możliwość korzystania z warzyw sezonowych przez cały rok. Podpowiem Ci, jak robić to bezpiecznie, wydajnie i oszczędnie. Przeczytaj też mój poprzedni wpis o mrożeniu, z którego dowiesz się 7 przydatnych wskazówek na ten temat – Mrożenie żywności.
Dlaczego warto mrozić warzywa?
- możesz dzięki temu oszczędzić czas – następnym razem do gotowania wyjmiesz już wstępnie przygotowany produkt bez konieczności krojenia czy blendowania
- przygotowanie awaryjnych posiłków również jest prostsze, bo masz więcej składników do wyboru
- poza sezonem różne warzywa są dużo droższe albo niedostępne, a Ty możesz mieć je pod ręką
- najbliższe miesiące będą coraz uboższe pod kątem dostępności sezonowych warzyw – dzięki mrożonym łatwiej o różnorodną dietę
Jak mrozić warzywa bezpiecznie i wydajnie?
- mrożone warzywa możesz przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy
- zamrażarka powinna być ściśle wypełniona zapasami, żeby najlepiej chłodzić
- warzywa przechowuj w zamykanych pojemnikach – plastikowych albo woreczkach strunowych
- możesz też zblendowane warzywa przełożyć do foremek na muffiny i po zamrożeniu gotowe porcje wyjąć z foremek i przełożyć do woreczka
- mrożonki to nie są gorsze warzywa, a produkty dobrze zamrożone nie tracą swoich właściwości
Mrożenie blanszowanych warzyw – np. dyni
Obierz dynię ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku na 2 minuty. Odcedź, ostudź i zamroź porcje w woreczkach. Dzięki temu nie musisz kupować całej dyni do kolejnych dań i raz kupić ogromną dynię, którą przerobisz na zapas.
Możesz tak zrobić z zielonymi warzywami, jak bób, batatem czy kalafiorem.

Mrożenie warzywnego puree
Dynia jest przeważnie bardzo duża, dlatego warto raz się z nią rozprawić, pobrudzić i mieć zapas.
Przekrój dynię na mniejsze części, pozbądź się pestek. Piecz w 180 stopnia (termoobieg) ok. 25 minut. Wystudź, obierz i zmiksuj na puree.
Rozłóż je na płasko w woreczku strunowym i drewnianą łyżką zrób wgłębienia w puree – w ten sposób powstaną porcję, dzięki którym nie będzie konieczności rozmrażania całego puree.

Tak samo jak w przypadku dyni, warto jest zamrozić na zapas buraki, żeby tylko raz się nimi pobrudzić 😉
Upiecz buraki razem z dynią, w całości, w skórce – ok. 50 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Wystudź, obierz i zblenduj. Masz bazę do past, dodatek do zup, wrapów czy podstawę niedzielnej sałatki.

Warzywa niedostępne poza sezonem
Żeby obniżyć koszty zakupów i gotowania, warto jest mrozić te warzywa, które są drogie lub niedostępne poza sezonem.
Wiosną zamroź szparagi, a w nadchodzących tygodniach warto zamrozić brokuły czy cukinie, bo ich ceną będą rosnąć.
Sklepowe mrożonki
Tak! Jestem fanką mrożonych warzyw z marketów, bo ich obróbka jest szybka, warzywa obrane, zblanszowane i gotowe do użycia. Zarówno w Biedronce, jak i w Lidlu dostępnych jest obecnie wiele rodzajów warzyw – warto też polować na promocje typu 3+1, dzięki którym można uzupełniać zapasy.

