jak mrozić warzywa
Planowanie posiłków,  Poradniki

Jak mrozić warzywa?

Mrożenie warzyw to zdecydowana oszczędność dla portfela – odpowiednie wykorzystanie zamrażarki pozwoli Ci na zrobienie zapasów i możliwość korzystania z warzyw sezonowych przez cały rok. Podpowiem Ci, jak robić to bezpiecznie, wydajnie i oszczędnie. Przeczytaj też mój poprzedni wpis o mrożeniu, z którego dowiesz się 7 przydatnych wskazówek na ten temat – Mrożenie żywności.

Dlaczego warto mrozić warzywa?

  • możesz dzięki temu oszczędzić czas – następnym razem do gotowania wyjmiesz już wstępnie przygotowany produkt bez konieczności krojenia czy blendowania
  • przygotowanie awaryjnych posiłków również jest prostsze, bo masz więcej składników do wyboru
  • poza sezonem różne warzywa są dużo droższe albo niedostępne, a Ty możesz mieć je pod ręką
  • najbliższe miesiące będą coraz uboższe pod kątem dostępności sezonowych warzyw – dzięki mrożonym łatwiej o różnorodną dietę

Jak mrozić warzywa bezpiecznie i wydajnie?

  • mrożone warzywa możesz przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy
  • zamrażarka powinna być ściśle wypełniona zapasami, żeby najlepiej chłodzić
  • warzywa przechowuj w zamykanych pojemnikach – plastikowych albo woreczkach strunowych
  • możesz też zblendowane warzywa przełożyć do foremek na muffiny i po zamrożeniu gotowe porcje wyjąć z foremek i przełożyć do woreczka
  • mrożonki to nie są gorsze warzywa, a produkty dobrze zamrożone nie tracą swoich właściwości

Mrożenie blanszowanych warzyw – np. dyni

Obierz dynię ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku na 2 minuty. Odcedź, ostudź i zamroź porcje w woreczkach. Dzięki temu nie musisz kupować całej dyni do kolejnych dań i raz kupić ogromną dynię, którą przerobisz na zapas.

Możesz tak zrobić z zielonymi warzywami, jak bób, batatem czy kalafiorem.

Mrożenie warzywnego puree

Dynia jest przeważnie bardzo duża, dlatego warto raz się z nią rozprawić, pobrudzić i mieć zapas.

Przekrój dynię na mniejsze części, pozbądź się pestek. Piecz w 180 stopnia (termoobieg) ok. 25 minut. Wystudź, obierz i zmiksuj na puree.

Rozłóż je na płasko w woreczku strunowym i drewnianą łyżką zrób wgłębienia w puree – w ten sposób powstaną porcję, dzięki którym nie będzie konieczności rozmrażania całego puree.

Tak samo jak w przypadku dyni, warto jest zamrozić na zapas buraki, żeby tylko raz się nimi pobrudzić 😉

Upiecz buraki razem z dynią, w całości, w skórce – ok. 50 minut w 180 stopniach (termoobieg).

Wystudź, obierz i zblenduj. Masz bazę do past, dodatek do zup, wrapów czy podstawę niedzielnej sałatki.

Warzywa niedostępne poza sezonem

Żeby obniżyć koszty zakupów i gotowania, warto jest mrozić te warzywa, które są drogie lub niedostępne poza sezonem.

Wiosną zamroź szparagi, a w nadchodzących tygodniach warto zamrozić brokuły czy cukinie, bo ich ceną będą rosnąć.

Sklepowe mrożonki

Tak! Jestem fanką mrożonych warzyw z marketów, bo ich obróbka jest szybka, warzywa obrane, zblanszowane i gotowe do użycia. Zarówno w Biedronce, jak i w Lidlu dostępnych jest obecnie wiele rodzajów warzyw – warto też polować na promocje typu 3+1, dzięki którym można uzupełniać zapasy.

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *