smażone tofu

Smażone tofu w panierce

Smażone tofu w panierce to zdecydowanie mój najprostszy i najszybszy sposób na chrupiące tofu. Receptura jest idealna dla początkujących i nieprzekonanych do smaku tofu. Oraz dla tych, którzy twierdzą, że nie ma ono smaku!

Tofu ma tyle smaku, ile mu dodamy. Możemy to zrobić za pomocą marynaty – 4 przepisy na świetne marynaty znajdziesz w tym wpisie – kliknij. Możemy je również panierować z dodatkiem przypraw i to również skutkuje świetnym rezultatem.

Cała „magia” polega na nieużywaniu mąki pszennej, ale ziemniaczanej. Mąka bądź skrobia ziemniaczana nie wchłaniają tyle tłuszczu i szybko tworzą chrupiącą skorupkę wokół smażonego tofu, dzięki czemu jest ono miękkie w środku, chrupkie z zewnątrz i nie traci tych właściwości nawet, gdy ostygnie.

Tak przygotowane smażone tofu w panierce możemy dorzucić do sałatki albo michy dobra, ułożyć na wierzchu ramenu bądź innej zupy albo po prostu zajadać w formie przekąski, maczając je w ostrym sosie.

Poniżej znajdziesz przepis na smażone tofu oraz dodatkowo ekspresowy lepki sos, w którym możesz obtoczyć kawałki po usmażeniu. To również dodaje im więcej smaku i jest świetną roślinną alternatywą dla kurczaka czy wieprzowiny w klejącym sosie.

Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku.

Smażone tofu – przepis

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Olej do smażenia

Odciśnij tofu z nadmiaru płynów ręcznikiem papierowym i pokrój na 8 plastrów. Wymieszaj mąkę z przyprawami i obtaczaj w tym tofu (ma powstać dość gruba warstwa).Rozgrzej olej, ułóż tofu na patelni. Smaż ok 3 minut z jednej strony (nie obracaj co chwilę, tylko raz). Odsącz na ręczniku papierowym.

Sos (opcjonalny, do klejącej wersji tofu)

  • Ok. 50 ml wody
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Zanurzaj w gotowym sosie kawałki usmażonego tofu.

Szukasz więcej prostych przepisów – zamów e-booki kulinarne:

Pobierz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, żeby ściągnąć przepis w wersji do druku.

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*