
Prażony bób – 4 składniki
Wiesz, że nie musisz gotować bobu? To moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy okazało się, że prażony bób to rewelacyjna przekąska albo dodatek do dań. Wystarczy 10 minut na patelni i najprostsze przyprawy, żeby wnętrze bobu zmiękło, a skórka popękała i przyrumieniła się.
Zjadam go w formie dodatku do dań, przekąski (zamiast pop cornu…), posypuję nim zupy. Tak na przykład powstał chłodnik gazpacho z prażonym bobem, do którego przepis znajdziesz tutaj. A zbiór przepisów z bobem znajdziesz tutaj – z czym jeść bób.
Prażony bób – składniki i sposób przygotowania
- 500 g bobu
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Zacznij od umycia bobu i dokładnego osuszenia go. Rozgrzej mocno olej na patelni (powinien zakrywać dno patelni), wrzuć osuszony bób i zacznij smażyć. Mieszaj często, żeby wszystkie ziarna zaczęły się podsmażać. Po ok. 2 minutach powinny zacząć pękać pierwsze skorupki bobu. Pokrój czosnek w grube plastry. Po 5 minutach smażenia dodaj na patelnię czosnek, obficie posól bób i skrop sokiem z cytryny (ja zwykle używam połówki owocu). Smaż jeszcze 5 minut, mieszając. Podawaj od razu.



Szukasz więcej prostych przepisów? Dołącz do 1000 osób, które gotują z moim e-bookami!


2 komentarze
Pingback:
Pingback: