prażony bób w 10 minut

Prażony bób – 4 składniki

Wiesz, że nie musisz gotować bobu? To moje zeszłoroczne odkrycie, kiedy okazało się, że prażony bób to rewelacyjna przekąska albo dodatek do dań. Wystarczy 10 minut na patelni i najprostsze przyprawy, żeby wnętrze bobu zmiękło, a skórka popękała i przyrumieniła się.

Zjadam go w formie dodatku do dań, przekąski (zamiast pop cornu…), posypuję nim zupy. Tak na przykład powstał chłodnik gazpacho z prażonym bobem, do którego przepis znajdziesz tutaj. A zbiór przepisów z bobem znajdziesz tutaj – z czym jeść bób.

Prażony bób – składniki i sposób przygotowania

  • 500 g bobu
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny

Zacznij od umycia bobu i dokładnego osuszenia go. Rozgrzej mocno olej na patelni (powinien zakrywać dno patelni), wrzuć osuszony bób i zacznij smażyć. Mieszaj często, żeby wszystkie ziarna zaczęły się podsmażać. Po ok. 2 minutach powinny zacząć pękać pierwsze skorupki bobu. Pokrój czosnek w grube plastry. Po 5 minutach smażenia dodaj na patelnię czosnek, obficie posól bób i skrop sokiem z cytryny (ja zwykle używam połówki owocu). Smaż jeszcze 5 minut, mieszając. Podawaj od razu.

Po 5 minutach smażenia
Bób po przyprawieniu
Gotowy bób na gazpacho

Szukasz więcej prostych przepisów? Dołącz do 1000 osób, które gotują z moim e-bookami!

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

2 komentarze

  1. Pingback: Z czym jeść bób? - Olga Pawlikowska

  2. Pingback: Wegański chłodnik z ciecierzycą - gazpacho! - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*