batony zbożowe bez cukru

Batony zbożowe bez cukru

Znacie to uczucie, kiedy w niedzielę nagle pojawia się ochota na coś słodkiego, ale zupełnie nie łączy się ona z ochotą do wyjścia z domu? Mam rozwiązania na takie sytuacje – batony zbożowe bez cukru, gotowe w 20 minut, proste, pyszne i… słodkie. Do słodzenie po prostu używam bananów. Im bardziej dojrzałych i czarnych, tym lepiej. To też dobry pomysł na utylizację zapomnianych bananów, bo im dojrzalsze owoce, tym więcej mają w sobie cukru, więc służą za naturalny słodzik.

Dzięki temu rozwiązaniu można podawać takie batony nawet najmłodszym, od początku rozszerzania diety, bo nie ma w nich żadnych zakazanych na tym etapie składników.

Do ich upieczenia użyłam płatków gryczanych, ponieważ akurat takie miałam w domu. Lubimy też ten lekki smak i zapach palonej gryki. Ale do przepisu możesz wykorzystać płatki owsiane, orkiszowe czy jaglane. Możesz też skorzystać z gotowej mieszanki płatków śniadaniowych albo granoli – wtedy pomiń rodzynki. Tak wyszło, że batony są wegańskie – nie zawierają nabiału, jajek ani innych produktów odzwierzęcych. Mogą je więc również zjeść alergicy uczuleni na te produkty.

Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji czarno-białej, do druku. Możesz wydrukować przepis i wpiąć go do segregatora albo przypiąć na lodówce.

Batony zbożowe bez cukru – przepis

  • Z tej porcji wyszło ok. 12 niewielkich kwadratowych batonów
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 10 łyżek płatków gryczanych
  • 3 łyżki rodzynek

Obranego banana dokładnie rozgnieć widelcem w misce. Włącz piekarnik na 200 stopni góra/dół. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce. W niewielkim naczyniu do zapiekania ułóż papier do pieczenia i na nim rozsmaruj dokładnie masę. Zapiekaj ok. 15 minut. Wyciągnij, ostudź i krój na kawałki.

Gotowe batony przechowuj pod przykryciem w suchym miejscu, możesz je włożyć do lodówki, żeby przedłużyć ich świeżość. Możesz je również zamrozić na zapas.

Gotowa masa w foremce do pieczenia
Jeśli tak jak ja, zapomnisz o batonach i spędzą w piekarniku więcej niż 15 minut – to będą trochę za bardzo opalone 😉

Szukasz więcej smacznych przekąsek – sprawdź moje e-booki kulinarne

Pobierz przepis w wersji do druku – kliknij albo pobierz poniższy plik

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Pingback: 4 pomysły na wykorzystanie bananów - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*