Wegański chłodnik z ciecierzycą – gazpacho!
Wegański chłodnik? Nic trudnego, zwłaszcza że z pomocą przychodzi nam kuchnia hiszpańska! I dlatego moim ulubionym rodzajem chłodnika jest gazpacho. To mocno pomidorowa zupa na zimno, z dodatkiem innych świeżych warzyw i chleba, żeby konsystencja była fajniejsza. W mojej wersji gazpacho jest też ciecierzyca, czyli źródło białka.
A że mamy sezon na bób, to wierzch posypałam prażonym bobem, na który przepis znajdziesz tutaj. Dzięki temu powstaje w 20 minut wegański chłodnik w wersji ZŁOTO.
Wegański chłodnik – gazpacho z ciecierzycą
4 porcje
- 4 duże pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 1 słoik ciecierzycy (odsączonej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- 1 bułka
- Do podania: bób prażony (przepis tutaj), sezam i oliwa z oliwek
Pokrój pomidory, paprykę, cukinię i posiekaj koperek. Wrzuć do blendera razem z ciecierzycą, oliwą i zmiksuj. Na koniec dodaj do miksowania przyprawy. Pokrusz bułkę w kawałki, dodaj do gazpacho i ponownie zblenduj całość. Odstaw do lodówki na 30 minut (w tym czasie możesz przygotować bób prażony). Podawaj z bobem, sezam i oliwą z oliwek.
Gazpacho możesz przechować w lodówce przez 2-3 dni.
One Comment
Pingback: