wegański chłodnik

Wegański chłodnik z ciecierzycą – gazpacho!

Wegański chłodnik? Nic trudnego, zwłaszcza że z pomocą przychodzi nam kuchnia hiszpańska! I dlatego moim ulubionym rodzajem chłodnika jest gazpacho. To mocno pomidorowa zupa na zimno, z dodatkiem innych świeżych warzyw i chleba, żeby konsystencja była fajniejsza. W mojej wersji gazpacho jest też ciecierzyca, czyli źródło białka.

A że mamy sezon na bób, to wierzch posypałam prażonym bobem, na który przepis znajdziesz tutaj. Dzięki temu powstaje w 20 minut wegański chłodnik w wersji ZŁOTO.

Wegański chłodnik – gazpacho z ciecierzycą

4 porcje

  • 4 duże pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 słoik ciecierzycy (odsączonej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 bułka
  • Do podania: bób prażony (przepis tutaj), sezam i oliwa z oliwek

Pokrój pomidory, paprykę, cukinię i posiekaj koperek. Wrzuć do blendera razem z ciecierzycą, oliwą i zmiksuj. Na koniec dodaj do miksowania przyprawy. Pokrusz bułkę w kawałki, dodaj do gazpacho i ponownie zblenduj całość. Odstaw do lodówki na 30 minut (w tym czasie możesz przygotować bób prażony). Podawaj z bobem, sezam i oliwą z oliwek.

Gazpacho możesz przechować w lodówce przez 2-3 dni.

gazpacho wegański chłodnik z ciecierzycą

Szukasz więcej prostych przepisów? Znajdziesz je w moich e-bookach:

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

One Comment

  1. Pingback: Prażony bób - 4 składniki - Olga Pawlikowska

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*