Lody bananowe i jogurtowe
Lubię domowe lody, bo mogę je zrobić szybko, z ulubionych składników i ogarniczyć w nich zawartość cukru. Lody z jogurtu kokosowego, które można połamać po zamrożeniu, to moje odkrycie tego roku! To jest tak proste, a tak pyszne.
Uwaga: lody bananowe z tego przepisu możesz podawać od początku rozszerzania diety. Lody z jogurtu kokosowego też, jeśli nie użyjesz cukru do ich dosładzania – pamiętaj też, że miód możesz dodać po skończonym roku – pozostałe słodzidła wcześniej, choć zaleca się wstrzymanie z ich podawaniem min. do roku.
Lody bananowe 6 sztuk
- 2 banany
- 1 łyżka kakao
- 2 czubate łyżki tahini/masła orzechowego
- Ew. odrobina płynu (np. mleka roślinnego)
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu, żeby lepiej się miksowało. Przekładamy do foremek, chłodzimy ok. 3 godzin (minimum).
Lody z sezamkami blacha 25×25 cm
- 1 jogurt kokosowy (albo grecki) 160 g
- 1 łyżka syropu daktylowego (miodu, syropu klonowego)
- sezamki (im więcej tym lepiej)
- opcjonalnie:sezam prażony
- sól w płatkach
Jogurt mieszamy z syropem klonowym. Układamy papier do pieczenia na blaszce i smarujemy go syropem. Posypujemy kruszonymi sezamkami, opcjonalnie sezamem prażonym i płatkami soli. Mrozimy ok. 3 godziny, łamiemy na kawałki i podajemy.
One Comment
Pingback: