Lody bananowe i jogurtowe

Lubię domowe lody, bo mogę je zrobić szybko, z ulubionych składników i ogarniczyć w nich zawartość cukru. Lody z jogurtu kokosowego, które można połamać po zamrożeniu, to moje odkrycie tego roku! To jest tak proste, a tak pyszne.

Uwaga: lody bananowe z tego przepisu możesz podawać od początku rozszerzania diety. Lody z jogurtu kokosowego też, jeśli nie użyjesz cukru do ich dosładzania – pamiętaj też, że miód możesz dodać po skończonym roku – pozostałe słodzidła wcześniej, choć zaleca się wstrzymanie z ich podawaniem min. do roku.

Lody bananowe 6 sztuk

  • 2 banany
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki tahini/masła orzechowego
  • Ew. odrobina płynu (np. mleka roślinnego)

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu, żeby lepiej się miksowało. Przekładamy do foremek, chłodzimy ok. 3 godzin (minimum).

Lody z sezamkami blacha 25×25 cm

  • 1 jogurt kokosowy (albo grecki) 160 g
  • 1 łyżka syropu daktylowego (miodu, syropu klonowego)
  • sezamki (im więcej tym lepiej)
  • opcjonalnie:sezam prażony
  • sól w płatkach

Jogurt mieszamy z syropem klonowym. Układamy papier do pieczenia na blaszce i smarujemy go syropem. Posypujemy kruszonymi sezamkami, opcjonalnie sezamem prażonym i płatkami soli. Mrozimy ok. 3 godziny, łamiemy na kawałki i podajemy.

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*