Obiad

Zupa krem z soczewicy i szparagów

W sezonie szparagowym składam się głównie z tych warzyw. I kiedy już najem się tych wszystkich jajek w koszulce ze szparagami i grillowanych szparagów oraz zielonych surowych szparagów, to zaczynam kombinować i wymyślać kolejne ich zastosowania. Tym razem odmieniłam szparagami najprostszą zupę z soczewicy.

Soczewica jest znakomitym źródłem roślinnego białka. Czerwona soczewica krótko się gotuje i nie trzeba jej namaczać, dlatego to taki dobry produkt do wykorzystania w ekspresowych zupach krem. Podstawowa wersja tej zupy to błyskawiczna pomidorowa z czerwoną soczewicą i przyprawami. Ta zupa krem z soczewicy została przeze mnie podkręcona zielonymi szparagami!

zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy – składniki

  • 150 g czerwonej suchej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Sos sojowy
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Garść prażonego słonecznika*

Pesto szparagowe – składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów (możliwie cienkich)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • Sól
  • Pieprz

Jeśli szparagi mają zdrewniałe końcówki, odkrój je (zwykle nie ma takiej potrzeby w przypadku młodych, cienkich szparagów). Pokrój szparagi w plastry i podsmaż 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz, zmiksuj. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać gładką konsystencję.

Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek w garnku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmażaj ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj przyprawy – curry, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj. Wsyp soczewicę. wlej pomidory i 4 puszki wody (w ten sposób wyczyścisz też puszkę po pomidorach). Gotuj na średnim ogniu ok. 12 minut, aż soczewica zmięknie. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę krem z soczewicy podawaj z pesto ze szparagów oraz prażonym słonecznikiem.

** Prażę duże ilości słonecznika raz na kilka tygodni. Następnie przekładam zapas do słoika i nie muszę powtarzać czynności prażenia przy okazji każdego gotowania, kiedy potrzebuję słonecznika.

Szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem strączków?

W moich e-bookach znajdziesz mnóstwo przepisów na bazie ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Zupy krem, gulasze, szakszuka z soczewicą, fasolka po bretońsku, sałatki i wiele innych. Przejdź do sklepu.

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *