
Zupa krem z soczewicy i szparagów
W sezonie szparagowym składam się głównie z tych warzyw. I kiedy już najem się tych wszystkich jajek w koszulce ze szparagami i grillowanych szparagów oraz zielonych surowych szparagów, to zaczynam kombinować i wymyślać kolejne ich zastosowania. Tym razem odmieniłam szparagami najprostszą zupę z soczewicy.
Soczewica jest znakomitym źródłem roślinnego białka. Czerwona soczewica krótko się gotuje i nie trzeba jej namaczać, dlatego to taki dobry produkt do wykorzystania w ekspresowych zupach krem. Podstawowa wersja tej zupy to błyskawiczna pomidorowa z czerwoną soczewicą i przyprawami. Ta zupa krem z soczewicy została przeze mnie podkręcona zielonymi szparagami!

Zupa krem z soczewicy – składniki
- 150 g czerwonej suchej soczewicy
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- Sos sojowy
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Garść prażonego słonecznika*
Pesto szparagowe – składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów (możliwie cienkich)
- Sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- Sól
- Pieprz
Jeśli szparagi mają zdrewniałe końcówki, odkrój je (zwykle nie ma takiej potrzeby w przypadku młodych, cienkich szparagów). Pokrój szparagi w plastry i podsmaż 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz, zmiksuj. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać gładką konsystencję.
Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek w garnku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmażaj ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj przyprawy – curry, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj. Wsyp soczewicę. wlej pomidory i 4 puszki wody (w ten sposób wyczyścisz też puszkę po pomidorach). Gotuj na średnim ogniu ok. 12 minut, aż soczewica zmięknie. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę krem z soczewicy podawaj z pesto ze szparagów oraz prażonym słonecznikiem.
** Prażę duże ilości słonecznika raz na kilka tygodni. Następnie przekładam zapas do słoika i nie muszę powtarzać czynności prażenia przy okazji każdego gotowania, kiedy potrzebuję słonecznika.
Szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem strączków?
W moich e-bookach znajdziesz mnóstwo przepisów na bazie ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Zupy krem, gulasze, szakszuka z soczewicą, fasolka po bretońsku, sałatki i wiele innych. Przejdź do sklepu.




