pangrattato

Makaron z sosem pomidorowym i pangrattato

Nikogo nie zamierzam obrażać tym tytułem – choć ostatnie słowo mogłoby tak sugerować. A pangrattato to po prostu rodzaj włoskiej posypki do makaronu. Dzięki pangrattato można wykorzystać czerstwe resztki pieczywa, które wołają z chlebaka “zrób coś z nami, bo nam smutno”.

Składniki 3 porcje

  • 400 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g passaty pomidorowej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan

Pangrattato

  • 3 kromki czerstwego pieczywa
  • 50 g słonecznika
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek

Chleb wrzuć do blendera i utrzyj na niewielkie grudki. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy. Rozgrzej, wrzuć chleb i słonecznik, mieszaj. Smaż do zrumienienia. Na koniec dodaj siekaną natkę i lekko posól.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente (żeby był lekko twardy w środku). W rondelku podgrzej oliwę i podsmaż na niej przekrojone na pół pomidory, mieszaj, aż puszczą sok. Dodaj pieprz, sól, passatę, gotuj ok. 5 minut. Na koniec wsyp odcedzony makaron, zamieszaj. Podaj makaron posypany pangrattato i parmezanem.

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*