Makaron z sosem pomidorowym i pangrattato
Nikogo nie zamierzam obrażać tym tytułem – choć ostatnie słowo mogłoby tak sugerować. A pangrattato to po prostu rodzaj włoskiej posypki do makaronu. Dzięki pangrattato można wykorzystać czerstwe resztki pieczywa, które wołają z chlebaka “zrób coś z nami, bo nam smutno”.
Składniki 3 porcje
- 400 g makaronu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g passaty pomidorowej
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Parmezan
Pangrattato
- 3 kromki czerstwego pieczywa
- 50 g słonecznika
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- Oliwa z oliwek
Chleb wrzuć do blendera i utrzyj na niewielkie grudki. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy. Rozgrzej, wrzuć chleb i słonecznik, mieszaj. Smaż do zrumienienia. Na koniec dodaj siekaną natkę i lekko posól.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente (żeby był lekko twardy w środku). W rondelku podgrzej oliwę i podsmaż na niej przekrojone na pół pomidory, mieszaj, aż puszczą sok. Dodaj pieprz, sól, passatę, gotuj ok. 5 minut. Na koniec wsyp odcedzony makaron, zamieszaj. Podaj makaron posypany pangrattato i parmezanem.