pangrattato
Obiad

Makaron z sosem pomidorowym i pangrattato

Nikogo nie zamierzam obrażać tym tytułem – choć ostatnie słowo mogłoby tak sugerować. A pangrattato to po prostu rodzaj włoskiej posypki do makaronu. Dzięki pangrattato można wykorzystać czerstwe resztki pieczywa, które wołają z chlebaka „zrób coś z nami, bo nam smutno”.

Składniki 3 porcje

  • 400 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g passaty pomidorowej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan

Pangrattato

  • 3 kromki czerstwego pieczywa
  • 50 g słonecznika
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek

Chleb wrzuć do blendera i utrzyj na niewielkie grudki. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy. Rozgrzej, wrzuć chleb i słonecznik, mieszaj. Smaż do zrumienienia. Na koniec dodaj siekaną natkę i lekko posól.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente (żeby był lekko twardy w środku). W rondelku podgrzej oliwę i podsmaż na niej przekrojone na pół pomidory, mieszaj, aż puszczą sok. Dodaj pieprz, sól, passatę, gotuj ok. 5 minut. Na koniec wsyp odcedzony makaron, zamieszaj. Podaj makaron posypany pangrattato i parmezanem.

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *