panzanella
Obiad,  Przepisy,  Warzywa

Panzanella z bobem

Panzanella to włoska sałatka powstała z dwóch powodów – chęci przerobienia starego chleba i braku… pieniędzy oczywiście. Nazywana kiedyś sałatką biedoty, panzanella wykorzystuje maksymalnie prostotę i sezonowe składniki, czyli głównie pomidory.

Panzanella w swojej podstawowej wersji składa się z pomidorów, cebuli i grzanek z czerstwego chleba. Cała reszta składników to już czysta improwizacja (jak z polską sałatką jarzynową ;)).

W mojej sezonowej panzanelli znalazł się również bób i listki świeżej mięty, a także ogórki.

Panzanella z bobem – sezonowa sałatka z grzankami czerstwego pieczywa

Składniki

  • 1 woreczek bobu
  • 2 pomidory (ok. 300-400 g)
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 kromki (czerstwego) pieczywa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: świeża mięta, 1 ząbek czosnku

Bób gotujemy 7-8 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kroimy chleb w kostkę i smażymy na 2-3 łyżkach oliwy. Kroimy pomidory i ogórki w kawałki podobnej wielkości do grzanek. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry, siekamy natkę – wrzucamy wszystkie warzywa do miski. Bób odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy (lub nie, jeśli jemy taki w łupinkach ;)). Dodajemy bób do miski. W drugiej miseczce łączymy sól, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny – mieszamy i polewamy dressingiem sałatkę, dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu albo zostawiamy na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Jeśli chcesz zobaczyć nagranie mojego przygotowania panzanelli w ramach darmowych warsztatów kulinarnych, które organizowałam, to zapraszam Cię do mojej grupy na Facebooku: panzanella z bobem – link do nagrania warsztatów – klikam

A jeśli potrzebujesz więcej prostych przepisów, to zobacz moje e-booki kulinarne!

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *