Panzanella z bobem
Panzanella to włoska sałatka powstała z dwóch powodów – chęci przerobienia starego chleba i braku… pieniędzy oczywiście. Nazywana kiedyś sałatką biedoty, panzanella wykorzystuje maksymalnie prostotę i sezonowe składniki, czyli głównie pomidory.
Panzanella w swojej podstawowej wersji składa się z pomidorów, cebuli i grzanek z czerstwego chleba. Cała reszta składników to już czysta improwizacja (jak z polską sałatką jarzynową ;)).
W mojej sezonowej panzanelli znalazł się również bób i listki świeżej mięty, a także ogórki.
Panzanella z bobem – sezonowa sałatka z grzankami czerstwego pieczywa
Składniki
- 1 woreczek bobu
- 2 pomidory (ok. 300-400 g)
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 kromki (czerstwego) pieczywa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: świeża mięta, 1 ząbek czosnku
Bób gotujemy 7-8 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kroimy chleb w kostkę i smażymy na 2-3 łyżkach oliwy. Kroimy pomidory i ogórki w kawałki podobnej wielkości do grzanek. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry, siekamy natkę – wrzucamy wszystkie warzywa do miski. Bób odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy (lub nie, jeśli jemy taki w łupinkach ;)). Dodajemy bób do miski. W drugiej miseczce łączymy sól, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny – mieszamy i polewamy dressingiem sałatkę, dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu albo zostawiamy na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Jeśli chcesz zobaczyć nagranie mojego przygotowania panzanelli w ramach darmowych warsztatów kulinarnych, które organizowałam, to zapraszam Cię do mojej grupy na Facebooku: panzanella z bobem – link do nagrania warsztatów – klikam
A jeśli potrzebujesz więcej prostych przepisów, to zobacz moje e-booki kulinarne!
One Comment
Pingback: