Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
W codziennym gotowaniu szukam rozwiązań i przepisów, które mogę wielokrotnie zmieniać w zależności od tego, co akurat w lodówce i które pozwalają mi wykorzystać resztki bez przyglądania się, jak psują się w ciemnych zakątkach lodówki. Zapiekanka z ziemniaków to jeden z pewniaków sezonu jesienno-zimowego, bo rozgrzewa, koi i po prostu sprawia przyjemność. To też jednak znakomity pomysł na lato, jeśli zepsuje się pogoda, a mamy w planach grilla, bo wystarczy przygotowane składniki przygotować w piekarniku!
Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku
Zapiekanka z ziemniaków – przepis
4 porcje
- 8 ziemniaków (można użyć batatow)
- 4 kiełbasy (u mnie polska wędzona)
- 1 cukinia (może być bakłażan albo kalafior)
- 2 cebule
- 10 rzodkiewek (pieczone rzodkiewki są przepyszne!)
- 5-6 ząbków czosnku
- Oliwa
- Opcjonalnie:
- 1/2 pęczka koperku
- Czosnek niedźwiedzi (suszony albo świeży)
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki, warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę (jeśli używamy np miękkiej cukinii, to powinna być pokrojona w największe kawałki). Kilka łyżek oliwy można utrzeć w moździerzu z koperkiem albo czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie składniki mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy lekko solą i pieprzem (jeśli nie ucieraliśmy ziół w moździerzu, to w tym momencie warto dodać suszone zioła do smaku). Pieczemy ok 35 minut w 210 stopniach (termoobieg).
A to opinia jednej z osób, które przetestowały przepis:
Jeśli szukasz innych pomysłów na zapiekanki, to polecam Ci mojego e-booka Ugryź kuchnię albo jednogarnkowego – znajdziesz tam przepisy na zapiekanki makaronowe, zapiekankę żurek, sheet pan dinner i wiele innych pomysłów.
A jeśli chcesz więcej pomysłów na wykorzystanie ziemniaków, to może spodoba Ci się pomysł na pieczone ziemniaki z piekarnika?
Pobierz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać przepis w wersji do druku (PDF).