zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

W codziennym gotowaniu szukam rozwiązań i przepisów, które mogę wielokrotnie zmieniać w zależności od tego, co akurat w lodówce i które pozwalają mi wykorzystać resztki bez przyglądania się, jak psują się w ciemnych zakątkach lodówki. Zapiekanka z ziemniaków to jeden z pewniaków sezonu jesienno-zimowego, bo rozgrzewa, koi i po prostu sprawia przyjemność. To też jednak znakomity pomysł na lato, jeśli zepsuje się pogoda, a mamy w planach grilla, bo wystarczy przygotowane składniki przygotować w piekarniku!

Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku

Zapiekanka z ziemniaków – przepis

4 porcje

  • 8 ziemniaków (można użyć batatow)
  • 4 kiełbasy (u mnie polska wędzona)
  • 1 cukinia (może być bakłażan albo kalafior)
  • 2 cebule
  • 10 rzodkiewek (pieczone rzodkiewki są przepyszne!)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • Oliwa
  • Opcjonalnie:
  • 1/2 pęczka koperku
  • Czosnek niedźwiedzi (suszony albo świeży)
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki, warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę (jeśli używamy np miękkiej cukinii, to powinna być pokrojona w największe kawałki). Kilka łyżek oliwy można utrzeć w moździerzu z koperkiem albo czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie składniki mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy lekko solą i pieprzem (jeśli nie ucieraliśmy ziół w moździerzu, to w tym momencie warto dodać suszone zioła do smaku). Pieczemy ok 35 minut w 210 stopniach (termoobieg).

A to opinia jednej z osób, które przetestowały przepis:

Jeśli szukasz innych pomysłów na zapiekanki, to polecam Ci mojego e-booka Ugryź kuchnię albo jednogarnkowego – znajdziesz tam przepisy na zapiekanki makaronowe, zapiekankę żurek, sheet pan dinner i wiele innych pomysłów.

A jeśli chcesz więcej pomysłów na wykorzystanie ziemniaków, to może spodoba Ci się pomysł na pieczone ziemniaki z piekarnika?

Pobierz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać przepis w wersji do druku (PDF).

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*