sałatka ze szparagami
Obiad,  Poradniki,  Przepisy,  Warzywa

Sałatka ze szparagami – 3 pomysły

Jak co roku sezon na szparagi jest po prostu za krótki! Jak tu nacieszyć się w pełni, skoro mamy tylko kilka tygodni na tę przygodę? Dlatego w czasie trwającego w maju i czerwcu sezonu staram się jeść szparagami kilka razy w tygodniu. Sałatka ze szparagami to termin, który pomieści najróżniejsze modyfikacje. I bardzo dobrze, bo mogę cieszyć się ulubionymi warzywami, a jednocześnie wykorzystać maksymalnie zawartość lodówki.

Moja idealna sałatka ze szparagami to ta z zieloną odmianą warzywa. Możesz użyć oczywiście również białych szparagów, ale pamiętaj, że zwykle potrzebują więcej czasu, żeby zmięknąć oraz trzeba je obrać przed obróbką, inaczej będą łykowate.

W planie mamy:

  • sałatkę ze szparagami w wersji azjatyckiej
  • sałatkę ze szparagami i jajkiem
  • sałatkę ze szparagami i soczewicą

Sałatka ze szparagami – wersja azjatycka

Składniki 2 porcje

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 6 dymek ze szczypiorkiem (lub mniej, jeśli nie lubisz mocnego aromatu szczypiorku)
  • 3 małe ogórki (gruntowe)
  • garść kiełków (np. brokuła)
  • prażony sezam (prażony ma więcej smaku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 arkusz nori
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Ugotuj brązowy ryż do miękkości (ok. 20-25 minut). Umyj szparagi, odetnij ewentualnie zdrewniałe końcówki. Ułóż szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 6-8 stopni w piekarniku.

Odkrój korzenie dymek, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż dymkę ok. 2 minut, na koniec wlej 1 łyżkę sosu sojowego, wyłącz palnik i wymieszaj całość.

Przygotuj dressing – mocno wymieszaj wasabi, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę sosu sojowego, pieprz. Dodaj odrobinę dressingu do ugotowanego ryżu, wsyp sezam i wymieszaj całość. Pokrój ogórki w kostkę.

W misce ułóż ryż. Na nim połóż szparagi, ogórki, kiełki. Polej całość dressingiem i pokrusz na sałatkę arkusz nori.

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Składniki 2 porcje

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 2 jajka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/4 brokuła
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Umyj szparagi, osusz, odetnij ewentualnie zdrewniałe końcówki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Podziel brokuły na mniejsze różyczki i połóż obok szparagów.

Ugotuj jajka na miękko (ok. 6 minut od momentu zagotowania). Ostudź je lekko w zimnej wodzie. Ugotuj kaszę bulgur (ok. 10 minut). Szparagi i brokuły zapiekaj 6-8 minut.

Przygotuj dressing – wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz. Część dressingu wymieszaj z kaszą bulgur. Pokrój rzodkiewki w plastry.

Ułóż na talerzu kaszę, obok połóż jajka na miękko, szprotki, pieczone warzywa, rzodkiewki. Polej całość resztą dressingu.

Sałatka z soczewicą i szparagami

Składniki 2 porcje

  • 100 czerwonej soczewicy
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 8 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 brokuła
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi suszony

Przygotowanie

Podziel brokuły na różyczki, pokrój ogórki w kostkę a paprykę w paski, szparagom odetnij ewentualnie zdrewniałe końcówki. Ugotuj soczewicę do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 minut) – na ostatnie 4 minuty wrzuć do niej brokuła. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Pokrój w plastry pieczarki. Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 6-8 minut.

Podsmaż na oleju pieczarki, a kiedy zbrązowieją, dodaj łyżeczkę sosu sojowego i wymieszaj. Wymieszaj pastę tahini z resztą sosu sojowego, sokiem z cytryny, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego. Dolej do sosu odrobinę wody, aby go rozrzedzić.

Ułóż na talerzach soczewicę, na niej szparagi, pozostałe warzywa i całość polej sosem.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *