Szparagi z serem feta

Sezon na szparagi jest naprawdę bardzo krótki, dlatego co roku staram się go wycisnąć możliwie najlepiej. Zwykle wybieram zielone szparagi i przygotowuję je maksymalnie szybko. Na przykład tak jak dziś – smażone szparagi z serem feta, limonką i miętą. Tak, potrzebujesz 4 składników

Szparagi z serem feta – składniki i przygotowanie

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kostki sera feta (ja zwykle używam tej fety z Lidla – link)
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (nie musisz ich wyrzucać, możesz ugotować na nich bulion i zamrozić, żeby mieć bazę na zapas). Szparagi pokrój w duże kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć szparagi i smaż ok. 5-6 minut na dużej mocy palnika, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Przełóż szparagi na talerz. Posiekaj miętę. Udekoruj szparagi miętą oraz posyp pokruszoną fetą. Podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów? Sprawdź moje e-booki kulinarne:

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*