Szparagi z serem feta
Sezon na szparagi jest naprawdę bardzo krótki, dlatego co roku staram się go wycisnąć możliwie najlepiej. Zwykle wybieram zielone szparagi i przygotowuję je maksymalnie szybko. Na przykład tak jak dziś – smażone szparagi z serem feta, limonką i miętą. Tak, potrzebujesz 4 składników
Szparagi z serem feta – składniki i przygotowanie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 kostki sera feta (ja zwykle używam tej fety z Lidla – link)
- kilkanaście listków świeżej mięty
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów (nie musisz ich wyrzucać, możesz ugotować na nich bulion i zamrozić, żeby mieć bazę na zapas). Szparagi pokrój w duże kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć szparagi i smaż ok. 5-6 minut na dużej mocy palnika, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Przełóż szparagi na talerz. Posiekaj miętę. Udekoruj szparagi miętą oraz posyp pokruszoną fetą. Podawaj od razu.