pieczony camembert

Pieczony camembert z truskawkami

Jak powiedziałby Joey Tribbiani z Przyjaciół – camembert? good. strawberries? good. bread? good. What’s not to like! Pieczony camembert z truskawkami to przepis, który roztapia serduszka i cieszy zmysły. (czy mogę już ubiegać się o posadę pisarki clickbaitowych tytułów na portalach plotkarskich?)

Truskawki są świetnym dodatkiem do pleśniowego sera. A jeśli połączymy je z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną słodkiego syropu z agawy, to pieczony camembert otrzymuje towarzystwo idealne.

Na samym dole tego wpisu znajdziesz przepis do pobrania w wersji do druku 🙂

Pieczony camembert – składniki i sposób przygotowania

2 porcje

  • 1 ser camembert
  • ok. 20 świeżych truskawek
  • 2 łyżki syropu z agawy (albo miodu)
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 kromki świeżego chleba

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Naczynie do zapiekania wyłóż kawałkiem folii aluminiowej i posmaruj folię odrobiną oliwy. Połóż na niej ser, skrop go oliwą i zamknij folię, aby stworzyć sakiewkę na ser. Piecz ok. 15 minut.

Truskawki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny, pieprz, syrop z agawy oraz 3 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając truskawki i tworząc w ten sposób sos, który je oklei razem z pozostałym składnikami.

Pieczony camembert przełóż na deskę, obok ułóż kawałki chleba. Na górę rzuć truskawki i całość polej pozostałym sosem truskawkowym. Podawaj od razu.

Szukasz więcej prostych przepisów? Znajdziesz je w moich e-bookach!

Pieczony camembert – przepis do pobrania

Kliknij na poniższe zdjęcie, aby pobrać plik pdf z przepisem

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*