
Pieczony camembert z truskawkami
Jak powiedziałby Joey Tribbiani z Przyjaciół – camembert? good. strawberries? good. bread? good. What’s not to like! Pieczony camembert z truskawkami to przepis, który roztapia serduszka i cieszy zmysły. (czy mogę już ubiegać się o posadę pisarki clickbaitowych tytułów na portalach plotkarskich?)
Truskawki są świetnym dodatkiem do pleśniowego sera. A jeśli połączymy je z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną słodkiego syropu z agawy, to pieczony camembert otrzymuje towarzystwo idealne.
Na samym dole tego wpisu znajdziesz przepis do pobrania w wersji do druku 🙂
Pieczony camembert – składniki i sposób przygotowania
2 porcje
- 1 ser camembert
- ok. 20 świeżych truskawek
- 2 łyżki syropu z agawy (albo miodu)
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 kromki świeżego chleba
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Naczynie do zapiekania wyłóż kawałkiem folii aluminiowej i posmaruj folię odrobiną oliwy. Połóż na niej ser, skrop go oliwą i zamknij folię, aby stworzyć sakiewkę na ser. Piecz ok. 15 minut.
Truskawki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Przełóż je do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny, pieprz, syrop z agawy oraz 3 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając truskawki i tworząc w ten sposób sos, który je oklei razem z pozostałym składnikami.
Pieczony camembert przełóż na deskę, obok ułóż kawałki chleba. Na górę rzuć truskawki i całość polej pozostałym sosem truskawkowym. Podawaj od razu.
Szukasz więcej prostych przepisów? Znajdziesz je w moich e-bookach!
Pieczony camembert – przepis do pobrania
Kliknij na poniższe zdjęcie, aby pobrać plik pdf z przepisem


