Szybkie babeczki bananowe ze śliwką
Zwykle wymyślam nowe przepisy na muffiny, ciastka i babeczki jesienią albo zimą, kiedy “chodzi za nami” coś pysznego, słodkiego i ciepłego. Choć więc przepis dodaję w upalny sierpniowy dzień, to te szybkie babeczki bananowe ze śliwką powstały prawie rok temu, w październiku 2020, podczas któregoś z kolejnych lockdownów i w czasie, kiedy rozgrzewający comfort food był nam zdecydowanie potrzebny.
Dzięki płatkom jaglanym oraz sezamowi są bogate w żelazo. Pomijając cukier w przepisie nadal są lekko słodkie, a w tej wersji nadają się do podania dzieciom od początku rozszerzania diety (czyli po 26. tygodniu).
Śliwki, które znalazły się na wierzchu można wymienić na inne owoce – świetnie sprawdzą się też kawałki gruszki, maliny, borówki albo figi.
Przepis nie zawiera nabiału krowiego (ale nie jest wegański, są w nim jajka).
Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku
Szybkie babeczki bananowe – przepis
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka roślinnego (lub krowiego)
- 1/3 szklanki oleju (ewentualnie olej kokosowy albo masło)
- 2 łyżki cukru kokosowego (albo brązowego); cukier można pominąć
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki sezamu
- 1 szklanka płatków jaglanych (owsianych, gryczanych)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 duże śliwki
Rozgnieć widelcem banany i wymieszaj energicznie z jajkami. Dodaj mleko, olej, wymieszaj. Do płynnej części wsyp cukier, mąkę, płatki, sezam i proszek do pieczenia. Wymieszaj, odstaw na 10 minut.
Natłuść blachę do muffinek, umieść masę w otworach. Na wierzchu każdej babeczki połóż ćwiartkę śliwki.
Zapiekaj 20 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Szukasz więcej szybkich i prostych przepisów dla całej rodziny? Sprawdź moje e-booki kulinarne
Zapisz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać przepis w wersji do druku (PDF)
One Comment
Pingback: