szybkie babeczki bananowe
Przepisy,  Słodycze,  Śniadanie

Szybkie babeczki bananowe ze śliwką

Zwykle wymyślam nowe przepisy na muffiny, ciastka i babeczki jesienią albo zimą, kiedy „chodzi za nami” coś pysznego, słodkiego i ciepłego. Choć więc przepis dodaję w upalny sierpniowy dzień, to te szybkie babeczki bananowe ze śliwką powstały prawie rok temu, w październiku 2020, podczas któregoś z kolejnych lockdownów i w czasie, kiedy rozgrzewający comfort food był nam zdecydowanie potrzebny.

Dzięki płatkom jaglanym oraz sezamowi są bogate w żelazo. Pomijając cukier w przepisie nadal są lekko słodkie, a w tej wersji nadają się do podania dzieciom od początku rozszerzania diety (czyli po 26. tygodniu).

Śliwki, które znalazły się na wierzchu można wymienić na inne owoce – świetnie sprawdzą się też kawałki gruszki, maliny, borówki albo figi.

Przepis nie zawiera nabiału krowiego (ale nie jest wegański, są w nim jajka).

Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku

Szybkie babeczki bananowe – przepis

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 1/3 szklanki oleju (ewentualnie olej kokosowy albo masło)
  • 2 łyżki cukru kokosowego (albo brązowego); cukier można pominąć
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 1 szklanka płatków jaglanych (owsianych, gryczanych)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 duże śliwki

Rozgnieć widelcem banany i wymieszaj energicznie z jajkami. Dodaj mleko, olej, wymieszaj. Do płynnej części wsyp cukier, mąkę, płatki, sezam i proszek do pieczenia. Wymieszaj, odstaw na 10 minut.

Natłuść blachę do muffinek, umieść masę w otworach. Na wierzchu każdej babeczki połóż ćwiartkę śliwki.

Zapiekaj 20 minut w 200 stopniach (termoobieg).

szybkie babeczki bananowe

Szukasz więcej szybkich i prostych przepisów dla całej rodziny? Sprawdź moje e-booki kulinarne

Zapisz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, aby pobrać przepis w wersji do druku (PDF)

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *