wegańskie curry
Obiad

Wegańskie curry z ciecierzycą i cukinią

Dziś mam dla Was przepis na curry. Nie wiem, czy Hindusi też by się zgodzili, że to jest curry, ale ja to tak nazywam i jakoś muszą sobie z tym poradzić 😃 Curry jest dla mnie takim daniem, które można przygotować z absolutnie każdego zestawu warzyw w lodówce.

No i smakuje równie dobrze w wersji roślinnej, jak i z mięsem albo z rybą/owocami morza. Podam Wam dzisiaj taki mój bazowy przepis tego, co miałam w zapasach, ale postaram się przygotować pomysły na to, jakich użyć zamienników albo jak łączyć warzywa do tego curry, żeby wyszło coś pysznego. Możecie używać pasty curry ze słoika albo saszetki (można je bardzo długo przechowywać w lodówce, tak że spoko, nie martwcie się, że zużyjecie jedną łyżeczkę i do wyrzucenia. Pasty mają różną ostrość w zależności od koloru. Żółta wydaje mi się najmniej ostra i tej akurat używam, ale to też zależy od ilości dodanej do potrawy. Tylko warto to stopniować, tzn. dodać łyżkę i spróbować po kilku minutach, bo może się okazać, że dodacie pięć łyżek, a potem będzie szloch nad talerzem. Tak jak wspomniałam, przygotuję pomysły na zamienniki – ja często używam tylko dwóch głównych warzyw do curry i to nam wystarcza. Myślę, że to równie dobrze mógłby być bakłażan i cukinia, bataty i bakłażan, kalafior, ziemniaki i brokuł. Tylko wtedy warto dodać na patelnię między smażeniem cebuli z czosnkiem a warzyw jakiś dodatek białkowy – pokrojonego w kostkę kurczaka, polędwiczkę wieprzową, krewetki, tofu w kostce. Z roślinnych zamienników zamiast ciecierzycy można po prostu użyć swojskiej fasoli, soczewicy czerwonej albo czarnej.

Żeby usprawnić pracę, możesz na samym początku pokroić i posiekać wszystkie potrzebne składniki, unikniesz pośpiechu i przypalenia czegoś przypadkiem.

Na końcu wpisu znajdziesz przepis w wersji do pobrania i druku.

Wegańskie curry z ciecierzycą i cukinią – przepis

  • 1 cukinia
  • 1/2 słoika ciecierzycy
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty curry (ew. przyprawy curry)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Sos sojowy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie, ja lekko zagęszczam)
  • suszona kolendra (a najlepiej świeża)
  • 1/2 łyżki oleju

Obierz cebulę, czosnek, posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj ok. 2 minuty. Kiedy czuć już mocno ich aromat, wrzuć pastę curry i mieszaj, żeby się rozpuściła.

Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż kilka minut, aż cukinia zmięknie. Zalej mlekiem kokosowym i taką samą ilością wody. Dodaj cieciorkę, wlej sos sojowy. Przykryj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj łyżkę skrobi i bardzo szybko, dokładnie mieszaj, żeby zagęścić i uzyskać kremową konsystencję. Rozłóż porcje na talerze, posyp kolendrą.

Podałam curry ze smażonymi ziemniakami, które były niezjedzonym puree z poprzedniego dnia. Po prostu wkroiłam do nich pół czerwonej cebuli i usmażyłam na oleju na rozgrzanej patelni. Trzeba je często mieszać. Na koniec wsypałam parmezan.

wegańskie curry

Szukasz innych szybkich przepisów na obiad? Sprawdź moje e-booki kulinarne

Pobierz poniższą grafikę albo kliknij tutaj, żeby pobrać plik do druku

wegańskie curry
Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *