Fasolka w pomidorach

Dlaczego akurat ta fasolka w pomidorach?

Nie bez przyczyny pierwszym przepisem, który tu wrzucam, jest fasolka w pomidorach. Kiedy 12 marca 2020 roku (jeśli np. czytasz to w latach kolejnych) ogłoszono w Polsce zamknięcie, tzw. lockdown, w związku z pandemią koronawirusa, nasze życie wywróciło się do góry nogami. Nic nie było już takie jak dawniej. Musieliśmy przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości, w której zakupy należy robić jak najrzadziej, a półki w domowej kuchni warto zaopatrzyć w zapasy. Właśnie wtedy wpadłam na pomysł, że podzielę się moim doświadczeniem w związku z wykorzystywaniem zapasów i gotowaniem, które jest szybkie, nie frustruje i przede wszystkim – daje efekt w postaci pysznego jedzenia. A kto z nas nie ma puszki pomidorów i fasolki w kuchennych szafkach. I tak właśnie z 2 podstawowych składników można stworzyć niezły obiad. Do tego ryż, makaron albo po prostu gruba kromka świeżego chleba.

Dlatego też od fasolki w pomidorach zaczęła się moja akcja #kuchniawczasachzarazy. Możesz ją podejrzeć na Instagramie, jeśli wyszukasz ten hashtag 🙂 A teraz już czas na przepis!

Składniki

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, wędzona papryka
  • 1 łyżka oleju

Rozgrzewamy olej w garnku, w tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebule, a w plastry czosnek. Podsmażamy 2 minuty, wrzucamy pomidory (może być też passata albo sok pomidorowy) i tyle samo wody (wlewamy ją do pustej puszki), doprawiamy, gotujemy 5 minut. Odsączamy fasolę, dodajemy do garnka, gotujemy jeszcze 5 minut. Posypujemy sezamem, podajemy z chlebem albo gotowanym ryżem (no na pewno macie aktualnie zapasy!). W wersji minimalnej możecie pominąć czosnek i cebule, też będzie spoko!

Czy ten wpis był przydatny?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*