Sałatki do pracy – 10 przepisów
Wydaje mi się, że to jeden z moich ulubionych tematów w gotowaniu posiłków na wynos albo takich, które można zrobić błyskawicznie, pracując w domu. Sałatki robi się szybko, można dowolnie modyfikować składniki i mogą być bardzo sycące. Pod warunkiem, że zadbamy o dobre źródła białka, węglowodanów i tłuszczy!
Sałatka z marchewki i ciecierzycy
/4 porcje/
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 marchewki
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżka sosu rybnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2-3 cm imbiru
- sól
Ciecierzycę odcedzamy i wsypujemy do miski. Marchewki obieramy i obieraczką do warzyw „strugamy” wstążki. Dodajemy do ciecierzycy. Siekamy drobno szczypiorek, chili, czosnek i imbir, łączymy z pozostałymi składnikami w moździerzu i dokładnie ucieramy. Polewamy sałatkę dressingiem, mieszamy.
Sałatka z brokułu i czerwonego ryżu
- 1 brokuł (może być 1 opakowanie mrożonego brokuła)
- 200 g czerwonego ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 2-3 dymki (albo szczypiorek)
- garść kaparów
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- płatki migdałowe
Brokuła kroimy na mniejsze części i blanszujemy przez kilka minut. Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy. Drobno siekamy dymkę i kroimy kapary (można je pominąć, jeśli nie lubimy słonych potraw). W miseczce dokładnie mieszamy musztardę, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz. Do miski wrzucamy różyczki brokuła, ryż, dymkę i kapary, zalewamy dressingiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby smaki się “przegryzły”. W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, posypujemy nimi sałatkę. Jeśli planujemy zabrać sałatkę do pracy, warto płatki spakować osobno, żeby za bardzo nie zmiękły.
Sałatka z kaszy gryczanej
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 malutka sałata rzymska
- 15 czarnych oliwek
- garść natki pietruszki
- 2 plastry wędzonego łososia
- dwie garści świeżego szpinaku
- łyżka soku z limonki
- oliwa z oliwek
- sól
Gotujemy kaszę do miękkości i studzimy (można to spokojnie zrobić wieczorem, dzień wcześniej). Kaszę wsypujemy do pojemnika, dodajemy posiekaną natkę, sałatę rzymską mini, porwane plastry łososia, oliwki. Szpinak dusimy w garnku, z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny wody. Mieszamy w kubku sok z limonki, oliwę i sól. Wlewamy do sałatki, mieszamy.
Sałatka z kaszy pęczak z mango
2 porcje
- 300 g kaszy pęczak jęczmiennej
- 1 duże mango
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę gotujemy ok. 20 minut, aż zmięknie. Ważne jest, aby dokładnie opłukać ją przed gotowaniem. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy cebulę, kroimy w kostkę mango, selera naciowego, siekamy pietruszkę i mieszamy wszystko z sokiem z cytryny i oliwą. Następnie łączymy całość z kaszą i zostawiamy na noc w lodówce, żeby smaki lepiej się przegryzły!
Sałatka z soczewicy i rzodkiewek
2 porcje
- 1 pęczek rzodkiewek
- 200 g czarnej soczewicy
- ½ długiego ogórka
- ½ pęczka szczypiorku
- 2-3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. W tym czasie myjemy rzodkiewki i ogórka i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do miski. Siekamy szczypiorek i dodajemy go do warzyw. Na suchej patelni prażymy sezam. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Odcedzamy soczewicę, wrzucamy do warzyw. Całość polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy prażonym sezamem.
Sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
2 porcje
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 puszka soczewicy
- 2 pomidory
- 6 rzodkiewek
- 1 awokado
- kiełki słonecznika
- dowolna sałat
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Gotujemy kaszę i studzimy. Kroimy pomidory, rzodkiewki i awokado, rwiemy sałatę, odsączamy soczewicę. Wszystkie warzywa i kaszę wrzucamy do pojemnika. Przygotowujemy dressing. Łączymy oliwę, sok z cytryny i przyprawy, polewamy sałatkę.
Sałatka z makaronu gryczanego i marchewki
2 porcje
- 2 porcje makaronu soba (kupuję taki, który pakowany jest po 4 porcje nitek)
- 1/2 zielonego ogórka
- garść drobnych kaparów
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- garść liści jarmużu
- sezam
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 2-3 minuty makaron. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie odsączamy kapary i fasolę, myjemy jarmuż, kroimy pomidory na pół, kroimy ogórka w kostkę i “strugamy” marchewkę obieraczką do warzyw. Mieszamy wszystko w misce, dodajemy makaron, solimy, skrapiamy oliwą i polewamy sokiem z cytryny. Raz jeszcze dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników na lunch.
Sałatka z ciecierzycą
- 1 słoik ciecierzycy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pęczek botwiny
- kolendra
- mięta
- olej
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Odcedzamy ciecierzycę. Myjemy zioła, ogórki i botwinę. Botwinę kroimy paski ok. 3-4 cm. Podsmażamy ją na oleju, soląc, dodając pieprz i skrapiając do smaku sokiem z cytryny. Siekamy kolendrę i miętę (można je zastąpić np. natką pietruszki i oregano albo koperkiem). Ogórki kroimy w średniej wielkości kawałki, pomidory przekrajamy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wlewamy 1-2 łyżki oliwy/oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z fasoli i cukinii
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka białej fasoli
- sok z 1/2 limonki
- skórka z 1/2 limonki
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól
- kilka plastrów papryczki chili
Cukinię “strugamy” obieraczką do warzyw w cienkie długie plastry (ewentualnie ścieramy na dużych oczkach tarki). Odsączamy fasolę. Wrzucamy warzywa do miski, polewamy oliwą, sokiem i skórką z limonki, siekanym chili (można pominąć albo zastąpić szczyptą ostrej papryki). Doprawiamy solą. Najlepiej, jeśli odstawimy sałatkę do lodówki na 30 minut, żeby całość się przegryzła, a cukinia lekko zmiękła
Sałatka z kaszy bulgur z soczewicą
- 200 g kaszy bulgur
- 200 g soczewicy
- 8 rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- sezam
- dressing złożony z: soli, pieprzu, octu jabłkowego, oliwy
Gotujemy kaszę do miękkości. Odcedzamy soczewicę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki, posypujemy sezamem. Szykujemy dressing: mieszamy mocno sól, pieprz, ocet jabłkowy i oliwę. Polewamy nim sałatkę, dokładnie mieszamy.
One Comment
Apolonia
Wyglądają cudownie, nie mogę się zdecydować, którą zrobić pierwszą ☺️