Sałatki do pracy – 10 przepisów

Wydaje mi się, że to jeden z moich ulubionych tematów w gotowaniu posiłków na wynos albo takich, które można zrobić błyskawicznie, pracując w domu. Sałatki robi się szybko, można dowolnie modyfikować składniki i mogą być bardzo sycące. Pod warunkiem, że zadbamy o dobre źródła białka, węglowodanów i tłuszczy!

Sałatka z marchewki i ciecierzycy

/4 porcje/

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2-3 cm imbiru
  • sól

Ciecierzycę odcedzamy i wsypujemy do miski. Marchewki obieramy i obieraczką do warzyw „strugamy” wstążki. Dodajemy do ciecierzycy. Siekamy drobno szczypiorek, chili, czosnek i imbir, łączymy z pozostałymi składnikami w moździerzu i dokładnie ucieramy. Polewamy sałatkę dressingiem, mieszamy.

Sałatka z brokułu i czerwonego ryżu

  • 1 brokuł (może być 1 opakowanie mrożonego brokuła)
  • 200 g czerwonego ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 2-3 dymki (albo szczypiorek)
  • garść kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • płatki migdałowe

Brokuła kroimy na mniejsze części i blanszujemy przez kilka minut. Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy. Drobno siekamy dymkę i kroimy kapary (można je pominąć, jeśli nie lubimy słonych potraw). W miseczce dokładnie mieszamy musztardę, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz. Do miski wrzucamy różyczki brokuła, ryż, dymkę i kapary, zalewamy dressingiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby smaki się “przegryzły”. W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, posypujemy nimi sałatkę. Jeśli planujemy zabrać sałatkę do pracy, warto płatki spakować osobno, żeby za bardzo nie zmiękły.

Sałatka z kaszy gryczanej

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 malutka sałata rzymska
  • 15 czarnych oliwek
  • garść natki pietruszki
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • łyżka soku z limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól

Gotujemy kaszę do miękkości i studzimy (można to spokojnie zrobić wieczorem, dzień wcześniej). Kaszę wsypujemy do pojemnika, dodajemy posiekaną natkę, sałatę rzymską mini, porwane plastry łososia, oliwki. Szpinak dusimy w garnku, z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny wody. Mieszamy w kubku sok z limonki, oliwę i sól. Wlewamy do sałatki, mieszamy.

Sałatka z kaszy pęczak z mango

2 porcje

  • 300 g kaszy pęczak jęczmiennej
  • 1 duże mango
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę gotujemy ok. 20 minut, aż zmięknie. Ważne jest, aby dokładnie opłukać ją przed gotowaniem. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy cebulę, kroimy w kostkę mango, selera naciowego, siekamy pietruszkę i mieszamy wszystko z sokiem z cytryny i oliwą. Następnie łączymy całość z kaszą i zostawiamy na noc w lodówce, żeby smaki lepiej się przegryzły!

Sałatka z soczewicy i rzodkiewek

2 porcje

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 200 g czarnej soczewicy
  • ½ długiego ogórka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. W tym czasie myjemy rzodkiewki i ogórka i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do miski. Siekamy szczypiorek i dodajemy go do warzyw. Na suchej patelni prażymy sezam. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Odcedzamy soczewicę, wrzucamy do warzyw. Całość polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy prażonym sezamem.

Sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy

2 porcje

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 puszka soczewicy
  • 2 pomidory
  • 6 rzodkiewek
  • 1 awokado
  • kiełki słonecznika
  • dowolna sałat
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Gotujemy kaszę i studzimy. Kroimy pomidory, rzodkiewki i awokado, rwiemy sałatę, odsączamy soczewicę. Wszystkie warzywa i kaszę wrzucamy do pojemnika. Przygotowujemy dressing. Łączymy oliwę, sok z cytryny i przyprawy, polewamy sałatkę.

Sałatka z makaronu gryczanego i marchewki

2 porcje

  • 2 porcje makaronu soba (kupuję taki, który pakowany jest po 4 porcje nitek)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • garść drobnych kaparów
  • 1 marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • garść liści jarmużu
  • sezam
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

Gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 2-3 minuty makaron.  Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie odsączamy kapary i fasolę, myjemy jarmuż, kroimy pomidory na pół, kroimy ogórka w kostkę i “strugamy” marchewkę obieraczką do warzyw. Mieszamy wszystko w misce, dodajemy makaron, solimy, skrapiamy oliwą i polewamy sokiem z cytryny. Raz jeszcze dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników na lunch.

Sałatka z ciecierzycą

  • 1 słoik ciecierzycy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek botwiny
  • kolendra
  • mięta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Odcedzamy ciecierzycę. Myjemy zioła, ogórki i botwinę. Botwinę kroimy paski ok. 3-4 cm. Podsmażamy ją na oleju, soląc, dodając pieprz i skrapiając do smaku sokiem z cytryny. Siekamy kolendrę i miętę (można je zastąpić np. natką pietruszki i oregano albo koperkiem). Ogórki kroimy w średniej wielkości kawałki, pomidory przekrajamy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wlewamy 1-2 łyżki oliwy/oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z fasoli i cukinii

  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka białej fasoli
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • kilka plastrów papryczki chili

Cukinię “strugamy” obieraczką do warzyw w cienkie długie plastry (ewentualnie ścieramy na dużych oczkach tarki). Odsączamy fasolę. Wrzucamy warzywa do miski, polewamy oliwą, sokiem i skórką z limonki, siekanym chili (można pominąć albo zastąpić szczyptą ostrej papryki). Doprawiamy solą. Najlepiej, jeśli odstawimy sałatkę do lodówki na 30 minut, żeby całość się przegryzła, a cukinia lekko zmiękła

Sałatka z kaszy bulgur z soczewicą

  • 200 g kaszy bulgur
  • 200 g soczewicy
  • 8 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe
  • sezam
  • dressing złożony z: soli, pieprzu, octu jabłkowego, oliwy

Gotujemy kaszę do miękkości. Odcedzamy soczewicę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki, posypujemy sezamem. Szykujemy dressing: mieszamy mocno sól, pieprz, ocet jabłkowy i oliwę. Polewamy nim sałatkę, dokładnie mieszamy.

Czy ten wpis był przydatny?

One Comment

  1. Wyglądają cudownie, nie mogę się zdecydować, którą zrobić pierwszą ☺️

     

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*