Fasolka z pomidorami w maślanym sosie
Jestem fanatyczką strączków. Wow. Olga. No naprawdę nikt by na to nie wpadł po przeczytaniu różnych przepisów na blogu. Nie da się ukryć, że strączki w mojej kuchni goszczą często i pod wieloma postaciami. A dziś mam coś dla tych, co nie mają czasu, cierpliwości, pomysłu albo sił. Bo gotowanie w obecnych upałach potrafi być sportem ekstremalnym. Fasolka z pomidorami w maślanym sosie to danie do przygotowania w maksymalnie 10 minut. Można sobie oczywiście to zadanie ciut utrudnić, namaczając i gotując fasolę wcześniej, ale ta z puszki też doskonale da radę.
Możesz pobrać cały przepis wraz z zamiennikami w formie grafik z zakładki Materiały do pobrania.
Fasolka z pomidorami w maślanym sosie
2 porcje
– 240 g fasoli (1 puszka albo ok 180 g suszonej)
– 2 średnie pomidory malinowe
– 60 g masła
– sok z 1/2 cytryny
– 1/2 papryczki chili
– 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
– świeżo mielony pieprz
– sól w płatkach
– świeża kolendra
Jeśli korzystasz z suszonej fasoli, zacznij od jej namoczenia na 8 godzin, a następnie ugotuj ją do miękkości.
Fasolę z puszki odcedź. Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Posiekaj chili. Pokrój pomidory w sporą kostkę. Dodaj do masła sok z cytryny, chili, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, wrzuć pomidory i fasolę.
Zwiększ mocno gaz pod patelnią. Smaż 2 minuty, tyle tylko, żeby pomidory lekko puściły sok, a całość dobrze pokryła się sosem.
Posiekaj kolendrę, wrzuć na patelnię, wymieszaj, podawaj od razu.
Uwagi
W tym daniu ważne jest przygotowanie składników i szybki refleks – całość smaży się dosłownie chwilę i trzeba zwrócić uwagę, żeby nie przypalić masła, dlatego warto wszystkie składniki przygotować przed gotowaniem.
Możesz przechowywać sałatkę w lodówce przez 2-3 dni. Warto ją podgrzać przed ponownym podaniem, ale nie jest to konieczne.
Zamienniki
Zamiast fasoli białej: fasola pinto, czarna, czerwona, edamame, ciecierzyca, dowolna soczewica
Zamiast pomidorów malinowych: pomidory lima, zwykłe pomidory, bawole serce, koktajlowe, śliwkowe
Zamiast kolendry: pietruszka, bazylia, szczypiorek
Zamiast soku z cytryny: ocet jabłkowy, białe wino