Obiad

Fasolka z pomidorami w maślanym sosie

Jestem fanatyczką strączków. Wow. Olga. No naprawdę nikt by na to nie wpadł po przeczytaniu różnych przepisów na blogu. Nie da się ukryć, że strączki w mojej kuchni goszczą często i pod wieloma postaciami. A dziś mam coś dla tych, co nie mają czasu, cierpliwości, pomysłu albo sił. Bo gotowanie w obecnych upałach potrafi być sportem ekstremalnym. Fasolka z pomidorami w maślanym sosie to danie do przygotowania w maksymalnie 10 minut. Można sobie oczywiście to zadanie ciut utrudnić, namaczając i gotując fasolę wcześniej, ale ta z puszki też doskonale da radę.

Możesz pobrać cały przepis wraz z zamiennikami w formie grafik z zakładki Materiały do pobrania.

Fasolka z pomidorami w maślanym sosie

2 porcje

– 240 g fasoli (1 puszka albo ok 180 g suszonej)

– 2 średnie pomidory malinowe

– 60 g masła

– sok z 1/2 cytryny

– 1/2 papryczki chili

– 1/2 łyżeczki cukru kokosowego

– świeżo mielony pieprz

– sól w płatkach

– świeża kolendra

Jeśli korzystasz z suszonej fasoli, zacznij od jej namoczenia na 8 godzin, a następnie ugotuj ją do miękkości.

Fasolę z puszki odcedź. Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Posiekaj chili. Pokrój pomidory w sporą kostkę. Dodaj do masła sok z cytryny, chili, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, wrzuć pomidory i fasolę.

Zwiększ mocno gaz pod patelnią. Smaż 2 minuty, tyle tylko, żeby pomidory lekko puściły sok, a całość dobrze pokryła się sosem.

Posiekaj kolendrę, wrzuć na patelnię, wymieszaj, podawaj od razu.

Uwagi

W tym daniu ważne jest przygotowanie składników i szybki refleks – całość smaży się dosłownie chwilę i trzeba zwrócić uwagę, żeby nie przypalić masła, dlatego warto wszystkie składniki przygotować przed gotowaniem.

Możesz przechowywać sałatkę w lodówce przez 2-3 dni. Warto ją podgrzać przed ponownym podaniem, ale nie jest to konieczne.

Zamienniki

Zamiast fasoli białej: fasola pinto, czarna, czerwona, edamame, ciecierzyca, dowolna soczewica

Zamiast pomidorów malinowych: pomidory lima, zwykłe pomidory, bawole serce, koktajlowe, śliwkowe

Zamiast kolendry: pietruszka, bazylia, szczypiorek

Zamiast soku z cytryny: ocet jabłkowy, białe wino

Podobał Ci się wpis? Daj mi o tym znać, klikając 5 gwiazdek!

Kocham jeść, gotuję leniwie, żeby minimalny nakład sił przyniósł maksymalny efekt. Usuwam wymówki z kuchni i planuję posiłki bez spiny. Jak wiele osób, łączę kilka ról w codziennym życiu i dobrze wiem, jak to jest, kiedy gotowanie nie jest priorytetem, ale chcemy różnorodnie i smacznie jeść!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *